nem vadászhatnak a vadásztanfolyamosokNem kerülhetik ki az állami vadászvizsgát a „gyorstalpaló” vadásztanfolyamok végzősei.
A Vidékfejlesztési Minisztérium július 30-tól életbe lépett rendeletmódosításának köszönhetően ezentúl nem vadászhatnak szigorú állami vadászvizsga nélkül azok, akik „gyorstalpaló” tanfolyamon szereznek bizonyítványt.

A változtatásra azért volt szükség, hogy felkészületlenül senki ne kezdhessen vadászfegyverrel vadászni. A tanfolyamrendszerű képzésben szerzett „középfokú végzettség” csak elviekben ad elegendő szakismeretet, ezért fontos, hogy ne lehessen kikerülni az állami vadászvizsga megszerzését. A rendeletmódosítás célja az is, hogy az üzletággá fejlődött tanfolyamként szervezett, vadászképzéseket haladéktalanul felszámolja. A gyakorlati szférából érkezett visszajelzések alapján ugyanis több százan végeznek az állami vadászvizsgát megkerülő középfokú tanfolyamokon, ahol a hallgatók a formális vizsgával záruló képzésen nem kapnak valódi felkészítést, a résztvevők szinte készen kapják a bizonyítványt.
Ismert, hogy az 79/2004 FVM sz. rendelet ( a vadászati tv vhr.-e) 55 §-sa szerint a szakirányú végzettség mellett nem kell vadászvizsgát tenni. A most megjelent 67/2011 VM sz. rendelet viszont ezt a §-t hatályon kívül helyezi.

Forrás: ForestPress