ozorai várHegedűs László egyéni látogatóként tekintette meg az ozorai várat. Látható volt ott többek között egy fotóarchív kiállítás is, Almásy László és Esterházy Antal afrikai vadászatáról, néhány trófeával kiegészítve.

Hegedűs úr, lévén maga is vadász, ekkor döntötte el, hogy ha kedvező fogadtatársa talál, trófeagyűjteményét az ozoraiak rendelkezésére bocsátja, anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Schranz Mónika létesítményvezető örömmel fogadta a felajánlást. Az Almásy-Esterházi-féle anyagot úgyis vissza kellett adni a természettudományi múzeumnak; hely is volt tehát Hegedűs László 25 trófeájának. Az albertirsai férfi Tanzániában és Dél-Afrikában ejtette el ezeket az állatokat. Többségük antilopféle, de van kafferbivaly és kudu is a gyűjteményben.

Ez az új látványosság is vonzza mostantól az érdeklődőket az ozorai várba. A forgalom – Schranz Mónika szerint – a válság dacára sem csökkent. Augusztus végéig mintegy tízezer látogató fordult meg náluk. A létesítményvezető a közeljövő tervei közül kiemelte a várfal újjáépítését. A tervek elkészültek, engedélyeztetésük folyamatban van.

Forrás: Teol