semjén zsoltAzt a célt tűztük magunk elé, hogy helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét, és hathatós lépéseket teszünk a magyar vadászok vegzálásának megszüntetéséért - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Kalocsán az Országos Vadásznapon.
Semjén Zsolt, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke utalt arra, hogy a társadalomban él a sztereotípia, amely a vadászatot az újgazdag puskás ember kedvtelésével azonosítja, azonban - mutatott rá - egyes visszatetsző jelenségeket nem lehet a vadászati kultúrával azonosítani.

Az OMVV elnöke beszélt az elmúlt háromnegyed év eredményeiről: a védegylet kezdeményezésére módosítják a gazdasági reklámtevékenységről szóló jogszabályt, amely büntette a vadászfegyvereket reklámozó vadászboltokat és vadászújságokat valamint elérték, hogy megváltoztassák azt a jogszabályt is, ami tiltotta a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kések szállítását, mely alól a vadászok mentességet kaptak.

Komoly előrelépésnek nevezte a vadhús forgalmazásának engedélyezését a vadászatra jogosultak körében, valamint elérték a krotália- és a vadkísérőjegy árának jelentős csökkentését.

Az Országgyűlés őszi ülésszakán a büntető törvénykönyv módosításában az orvvadászat nevesítve lesz, akár szabadságvesztéssel is szankcionálva azt - mondta, hozzátéve, hogy ez régi óhaja volt a magyar vadásztársadalomnak.

Forrás: MTI