szarvasbőgés a bakonyerdőnélElindult a vadászat főidénye, megkezdődött a szarvasok párzási időszaka. Szeptember a vadászok legszentebb időszaka; hangolnak a bikák, keresik a helyüket, itt is, ott is felhangzik a jellegzetes, a vadászok által olyannyira várt szarvasbőgés.

Ennek intenzív időszaka évek óta csak a hónap közepére tehető. A vadgazdálkodók számára a bikák elejtése jelenti az éves legnagyobb bevételi forrást. Ehhez a szakértelmük, tapasztalatuk, a vadállomány egyaránt rendelkezésre áll, csakhogy jól fizető vendégvadászból egyre kevesebb van.

- A Bakonyerdő Zrt. mintegy hetvenezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet, idei nagyvadlelövési tervünk meghaladja a 4800 darabot. A vadászati hatóság az idén 270 szarvasbika elejtését írta elő társaságunk számára – mondja Varga László vezérigazgató.

- A szeptemberi vadászat az ágazat árbevételének jelentős részét adja, ennek megfelelően már a nyár folyamán nagy hangsúlyt fektettünk a vadföldművelésre, a magaslesek és cserkelőutak karbantartására, azaz az eredményes vadásztatás előkészítésére. Szarvasbőgéskor mintegy 180 vadászvendéget várunk. Amennyiben a szeptemberi teríték eléri a 150-160 darabot hat kilogrammos átlagsúllyal, úgy nem lesz okunk panaszra – véli Varga László.

Forrás: Napló Online