Speciális erdei ösvényeket és vadászleseket épít az egyik Tolna megyei vadászati társaság, hogy mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhetővé tegye területeit.

Kerekesszékkel az erdei ösvényeken: mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetőek lesznek rövidesen azok a vadászlesek, amelyeket a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területein építenek. Magyarországon is egyre nagyobb az igény a speciálisan kialakított vadászépítmények iránt, más országokban, például Ausztriában, Németországban, valamint a skandináv államokban pedig már hétköznapinak számít ez az elvárás.

Göbölös Péter, a tamási központú cég vezérigazgatója az előzményekről elmondta, a településen nemrég létesült egy úgynevezett ability fürdő, vagyis a sérüléssel élők számára is viszonylag könnyen használható termálintézmény, amelyhez nagyon közel van a zrt. egyik kiváló vadászterülete.

Palánki Gábor, a cég tamási erdészetének vezetője az elvégzendő feladatokról elmondta, a vadászterület hozzáférhetővé tételére megfelelő szállítójárműre van szükség, illetve olyan berendezésekre, létesítményekre – például cserkészút vagy leshely – amelyek egy mozgáskorlátozott vadász számára is megfelelő lehetőségeket nyújtanak. Göbölös Péter hozzátette „igazából” földi leshelyekről, leskosarakról, lesállásokról van szó, amelyek takarást biztosít a kerekes székes vadásznak is. Ezek a módosítások semmilyen plusz műszaki megoldást nem igényelnek.

Kérdésként felvetődhet, a cég mennyire kívánja az ösvények, illetve leshelyek átalakításán túl is megkönnyíteni a mozgáskorlátozott vadászok dolgát: hajlandók-e odaterelni a vendég puskája elé a vadat, hogy az állatot csak le kelljen puffantani. A vezérigazgató szerint erről szó sincs, nem állítanak fel a vadakat irányító objektumokat. Az etikus vadászat a zrt. évtizedekkel ezelőtt tett vállalása, amelynek a cég a későbbiekben is következetes meg akar fellelni – mondta Göbölös Péter.

Korábban, amikor a vadászati társaság területe még nem volt átalakítva, akkor is vadászhattak mozgásukban korlátozott személyek, de egészen más körülmények között. A változtatások előtt az is előfordult, hogy a segítőknek kellett felemelni, és szinte ölben vinni a vadászt a megfelelő területre, mert kerekesszékkel nem lehetett bejutni a kiválasztott leshelyre. Az átalakítások után a cég reményei szerint sokkal egyszerűbbé válik a sérüléssel élő vadászok mozgása, és nem csak egy-egy kivételes alkalommal, hanem rendszeresen is fogadhatnak mozgáskorlátozott vendégeket.

Az ability vadászterület kialakításhoz segítséget kértek sérüléssel élő vadászoktól is, a módosítások tesztelése még zajlik, és ha az ötlet gazdaságosnak tűnik, akkor egyre több hasonló helyet alakít ki a vadászati cég.

Hallgassa meg!

Forrás: Hiradó