medveA medvék nem csak akkor okoznak kárt, amikor juhnyájainkat és teheneinket támadják meg : sokkal jelentősebb a veszteség, amikor gyanta után kutatva ötven-hatvan esztendős telepített fenyőfák törzsét meghántják, a kéreg nélkül maradt részt pedig gombás fertőzés támadhatja meg.

A vargyasi erdő-közbirtokosság idén mintegy négyezer köbméter fenyőt kénytelen emiatt kivágni, de ez a közeljövőben akár további tízezer köbméterrel is nőhet.
Soós Béla nem titkolja, a kényszervágásból származó bevétel jól jön a közbirtokosságnak, de egyben sajnálja is, hogy időnap előtt jutnak e jövedelemhez. "Nem olyan rég döntöttünk arról, hogy megvásároljuk az állami erdészet vargyas-völgyi menedékházát, így lesz helye a pénznek, ám kár, hogy ilyen módon jutunk e bevételhez. Ezeknek a fáknak még legalább ötven évig kellett volna nőniük, ezért úgy érzem, a következő nemzedékek hasznát vesszük most el" – mondotta.
A baróti magánerdészet vezetője, Egyed Csaba szerint természetesnek mondható a medvék viselkedése, hiszen egyes kutatások szerint a fenyőgyanta szerepet játszik a téli álmukból ébredő állatok bélműködésének elindításában. "Számunkra azért jelent különös gondot a medvék viselkedése, mert többen vannak, mint amennyit erdeink el tudnak tartani – ezért is támadnak állatainkra, tesznek kárt a termőföldjeinken" – mondta. Felvették a kapcsolatot az illetékesekkel, és javaslatot dolgoznak ki az érvényben levő miniszteri rendelet módosítására. Azt szeretnék elérni, hogy a tulajdonosok ne csak a 10–15 esztendős tönkretett fákra kapjanak kártérítést, hanem az akár hatvanévesekre is. "Reméljük, elfogadják érvelésünket, hogy a fák minőségi rontása jelentős, a vadállatok által tönkretettekből pedig műfa már nem lesz, azaz a kártérítés igénye igenis megalapozott" – fogalmazott.

Forrás: Háromszék.ro