Nagy számban vonzotta az érdeklődőket az idén tizenötödik alkalommal megrendezett erdők hete programsorozat, amelynek célja elsősorban az volt, hogy a gyerekeket, családokat közelebb hozza a hazai erdőkhöz – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) főtitkára.

Lomniczi Gergely elmondta: szerte hazánkban ötven helyszínen várták rendezvényekkel az érdeklődőket. Az erdészeti nyílt napokkal, erdészek által vezetett tanösvénybejárásokkal és túrákkal vagy a szabadban tartott sportversenyekkel zömében iskoláskorú fiatalokat, de nem kevés felnőttet is megmozgattak. A programsorozatnak tizenötezer látogatója volt, s ezzel sikeresnek mondható. A rendezvénysorozat megtartásáról a hatályos erdőtörvény rendelkezik, időpontját a szakminiszter október első hetében jelölte meg – emlékeztetett Lomniczi, hozzátéve: a miniszter szervezőnek az idén százhatvan éves OEE-t kérte fel, amely egyébként 1996 óta rendszeresen ellátta az ezzel járó feladatokat.

Mint korábban, úgy az idei erdők hetének is volt egy központi témája: az erdő és a fa nemzeti vagyonként történő használatának bemutatása. A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Földön több mint másfél milliárd ember megélhetése függ közvetve vagy közvetlenül az erdőtől, és hazánkban is sokaknak ad munkát, éppen a legszegényebb, vidéki régiókban kínál megélhetést, de itt nyújt segítséget az erdei közmunkaprogram is – jegyezte meg.

Ismeretes, hogy az idén nem csak egy hét jutott az erdőknek. A biodiverzitás nemzetközi éve után ugyanis a flóra és a fauna sokszínűségét leginkább megjelenítő erdőket emelték a 2011. év középpontjába az ENSZ szakfórumának döntéshozói januárban. Ebből az alkalomból a magyar kormány és az erdészetek számos programmal készültek, amelyeken – egyebek mellett – a szárazföldi fajok négyötödének otthont adó, sokszínű élettér megóvására buzdították a kicsiket és a nagyokat. Eközben az Országos Erdészeti Egyesület a tiszafát tüntette ki Az év fája címmel.

Forrás: MNO