omvk közleményAz Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezete, valamint a Vadászok és Természetvédők Fővárosi és Pest megyei Szövetsége annak tudatában dolgozik, hogy a vadászat és vadóvás nemcsak az emberiség ősi örökségének elidegeníthetetlen része, nemcsak hagyományápolás, nemcsak aktív pihenés és rekreáció, hanem küldetés és szolgálat is, olyan feladat, amely a vad és természeti környezete védelmének kötelezettségéből fakad.

Ebből az alapállásból következően a megyei Kamara és a Szövetség minden módon arra törekszik, hogy a vadászat-vadgazdálkodás és a természetvédelem közötti - mesterségesen szított - ellentétet áthidalva együtt lépjünk fel az „unokáinktól kölcsön kapott föld” gondolatának megvalósítása jegyében. Néhány „sötétzöld” természetvédő ugyan legszívesebben a földbe döngölné ezt a szándékot, mégis az tapasztalható, hogy a józanul gondolkodó vadászati és természetvédelmi szervezetek között erősödik a megértés és együttműködés.

A vadászat és természetvédelem érdekazonosságának felismeréséből született, nem kevés munka és erőfeszítés árán az a kezdeményezés, amely természetvédelmi szervezetek, tudományos műhelyek, vadászati érdekképviseletek közötti megállapodás tervezetét vázolta fel egy munkaanyagban, azzal a szándékkal, hogy a kormányzati gondolkodás szintjére emelje a mesterséges ellentmondások elsimításának módszereit és eszközrendszerét, amelyek pusztán a civil kezdeményezések törekvései mentén nem megoldhatók.

A megállapodás tervezési stádiumban van, vagyis munkaanyag, még nem hivatalos dokumentum. A munkában résztvevő szervezetek még csak első fogalmazványaikat vetették papírra, de már van a kezdeményezésnek ellenlábasa, sőt az ellenvélemény szócsövet is talált a sajtóban és az interneten.

A Népszabadság 2011. november 3-ai számában jelent meg Gera Pál, volt hivatásos vadász „Levadászták a természetvédelmet” című cikke, élesen támadva az együttműködésre irányuló szándékot, valamint a munkában résztvevő szervezetek hozzáértését, kompetenciáját. Cikke tévedésektől és csúsztatásoktól nem mentes, véleménye pedig a vadászat-vadgazdálkodás ügyével minden módon szembenálló és azt igyekszik elhitetni az olvasóval, hogy a kezdeményezés a természetvédelem ellen irányul. Szó sincs erről, ellenkezőleg: a kezdeményezés az együttműködés erősítését célozza. Az egyes megállapításokra irányuló vitát azonban most korainak tartjuk. A Gera úr által vitatott munkaanyag megállapításai nincsenek kikristályosodott állapotban. Azokat nem célszerű a sajtópolémia szintjére emelni. Nem véletlen, hogy a dokumentum még nem jelent meg a nyilvános egyeztetések szokásos fórumain. A munkának ebben a szakaszában véleményünk szerint szakmai szervezeteknek, tudományos műhelyeknek (egyetemek, Akadémia) hozzáértő természetvédőknek lehet szava, a sajtót, önjelölt prófétákat, és más hozzá nem értő, de a beleszólás jogát magának vindikáló „közszereplőket” távol kellene tartani a témától.

Ezért a megyei Vadászkamara és a megyei Vadászszövetség nevében arra kérjük Gera Pál urat, elismerve a természetvédelem, különösen pedig a kisragadozók védelme terén szerzett elévülhetetlen érdemeit, várja meg véleményével azt az időpontot, amikor vitára éretté válik a helyzet. Ne próbálkozzék egy nehezen kiküzdött pozitív kezdeményezés eredményes fejlődésének elfojtásával, már a munka korai szakaszában, mert szakmai hitelét veszélyezteti, ha olyan véleményt tesz közzé, amely egyformán nélkülözi a megalapozottságot, valamint a kompromisszum és együttműködés készségét. Az pedig, hogy a szerzők nem keresték meg a „szakértőt” már a munka ilyen korai szakaszában, lehet sértődésre okot adó gesztus, a minden áron való szembenállást azonban nem teszi hitelessé.


OMVK Fövárosi és Pest megyei
Területi Szervezete
Nagy István s.k.
titkár

Vadászok ésTermészetvédők
Fővárosi és Pest megyei Szövetsége
Rózsa G. Róbert s.k.
elnök