változik a fegyvertörvényVéleményezésre adta közre a Belügyminisztérium a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény módosításáról szóló törvénytervezetet, valamint a végrehajtására kiadott, a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet módosításáról szóló kormányrendelet tervezetet. A véleményezés határideje: 2011. november 21.

A jelenleg alkalmazandó szabályanyag hatálybalépése óta eltelt időszakban szerzett gyakorlati tapasztalatokra és a tárgykör nemzetközi szabályozásának terén az utóbbi időben bekövetkezett változásokra figyelemmel, a bürokratikus elemektől helyenként túlterhelt és a jogalkalmazókat nemegyszer indokolatlan adminisztratív, illetve anyagi terhekkel sújtó hatályos szabályozás racionalizálása és korszerűsítése érdekében a polgári célú lőfegyverek, lőszerek és egyéb fegyverek megszerzésére, tartására, valamint használatára vonatkozó normaanyag felülvizsgálata vált szükségessé.

A mindenekelőtt a vadászati, illetve a sportlövészeti célú lőfegyvertartás tekintetében felmerült problémák a hatályos szabályanyag módosítása útján orvosolhatók, amelynek célja nem a jelenlegi szabályrendszer „szigorítása”, avagy „enyhítése”, hanem a nem kellően korszerű szabályozás által keletkeztetett felesleges társadalmi terhek felszámolása, illetve a hatályos szabályozás tekintetében jelenleg tapasztalható ellentmondások kiküszöbölése.

A jogszabály-módosítás végrehajtása az össztársadalmi szempontból úgyszintén kiemelt jelentőséggel bíró közbiztonsági érdekek érvényesülését nem veszélyezteti, ugyanakkor a bürokratikus elemektől helyenként túlterhelt szabályanyag valódi megújulását és racionalizálását, illetve a nemzetközi szabályozási tendenciákhoz jobban igazodó, a hatékony jogalkalmazást mindenben elősegítő, a jelenleginél korszerűbb joganyag létrejöttét eredményezi.

A véleményezés határideje: 2011. november 21.

A véleményeket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várják.

Forrás: OrientPress Hírügynökség