omvkTájékoztató az OMVK Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete és a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség 2011. évi tevékenységéről.

2011. évben is számos új feladat állt a kamara és a szövetség előtt, amelyet kitűzött céljaink szerint igyekszünk a lehető legmagasabb színvonalon, a vadászat és a vadászok érdekeit szem előtt tartva megvalósítani. Célunk változatlanul az, hogy erősítsük e szervezetek érdekérvényesítő tevékenységét, e célok érdekében még teljesebbé tegyük az együttműködést, valamint nagyobb odafigyelést tanúsítsunk a megye vadásztársadalma iránt a korábbiakhoz képest, a vadászatot pedig a polgári értékek sorába emeljük és megismertessük, elismertessük a nagyközönséggel a vadászat szépségeit és értékeit. E törekvésünk már eddig is pozitív visszhangra talált mind a vadászok, mind a nem vadászó polgárok körében, és mindezeket továbbra is folytatni kívánjuk. A két szervezet idei évben eddig megtartott számos rendezvénye és közéleti jelenléte is bizonyítja mindezt.

A két szervezet korábbi ellentéteit is sikerült megszüntetni és gyakorlatilag – bár különböző jogállással – de mindkét szervezet azonos célokért és azonos érdekek védelméért küzd.

A két szervezet 2011. évben eddig végzett munkájáról vázlatosan az alábbiakban adok számot:

***

Januárban a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban Afrika vadvilágából sikeres kiállítást mutattunk be. Ismeretterjesztő jelleggel több, mint 50 iskolai osztály, illetve óvodai csoport szervezetten tekintette meg a kiállítást, tárlatvezetés kíséretében. A látogatottság meghaladta a 15 000 főt.

Az éves csoportos vadászjegy kiadását – hagyományainkhoz híven – három helyszínen: Baján, Kiskunhalason és Kecskeméten végezte a kamara, közel 3700 vadász váltott vadászjegyet.

Április 8-án a két szervezet fennállása óta első ízben került sor – a két szervezet egységét és céljait ezzel is kifejezve – a szövetség közgyűlése és a kamara küldöttgyűlése együttes ülésének megtartására Bócsán az Abonyi Fogadóban, ahol elfogadásra került a 2010. évi pénzügyi beszámoló és a 2011. évi költségvetés terv, és itt került sor a Gazdaszövetséggel megkötött együttműködési megállapodás aláírására is.

Az idei rendőrnapon 4 rendőrt részesítettünk pénzjutalomban.

Részt vettünk a FEHOVA kiállításon, valamint május 14-én képviseltettük magunkat Hódmezővásárhelyen, a kamara szakmai napján.

Május 27-én tartottuk Tiszakécskén az Árkusi lőtéren a hivatásos vadászok éves kötelező továbbképzését.

Június 5-én – ugyancsak Tiszakécskén – részt vettünk a VIII. Országos Diana Kupa lebonyolításában, melynek házigazdája Fésüs Sándor vadász volt.

Mindkét szervezet részt vett idén is a Bajai Halfőző Fesztiválon.

***

Ebben az évben a legnagyobb kihívást a 2011. szeptember 10-i Országos Vadásznap – és ezzel együtt a megyei vadásznap – megszervezése jelentette. Megyénk számára nagy megtiszteltetés volt, hogy 1994. és 2001. után immár harmadszor rendezhettük meg a vadászok legjelentősebb országos ünnepét.

A vadásznapot megelőzően augusztus 27-én rendeztük a megyei vadásznapi lőversenyt Tiszakécskén, az Árkusi lőtéren. Ugyanitt került megrendezésre egy héttel később szeptember 3-án az országos vadásznapi lőverseny. Másnap szeptember 4-én vasárnap nyitottuk meg Kalocsán a Városi Galériában a “12 vadászfestő 100 festménye” című tárlatot, amely október 3-ig tartott nyitva, ez idő alatt 3000 fő látogatott regisztráltak a galériában.

Mégis – mint fentebb utaltam rá – a legnagyobb kihívást a szeptember 10-i Országos Vadásznap és Bács-Kiskun Megyei Szent Hubertusz Vadász- és Horgásznap jelentette, amely rengeteg szervezési feladattal járt, amelyeket igyekeztünk színvonalasan megoldani. A vadásznap helyszíne önmagában olyan környezetet jelentett, amely méltó volt e nagy jelentőségű vadászünnep megrendezéséhez.

Az ünnepi köszöntőt dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke tartotta, az ünnepi Szent Hubertus misét pedig dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úr celebrálta, új vadászainkat is ő áldotta meg. Szakmai programok keretein belül szokásainkhoz híven most is ünnepélyes behozatalra került egy erős agancsú szarvasbika. Az érsek kincstárban kiállításra kerültek a legszebb Bács-Kiskun megyei aranyérmes trófeák, szám szerint 54 darab. A tóparton felépített sátorban Magyarország jellemző vadászható vadfajain kívül Észak-Eurázsia és Afrika vadászható állatfajaiból is dioráma formájában kiállítást tekinthetett meg a közönség. Több mint negyven vadásztársaság főzött, amelyhez csatlakoztak horgász sporttársaink is. Főzőverseny keretében lehetett nevezni a Benke Laci bácsi által vezetett neves szakmai zsűrihez. A vadásznapra látogatók kedvezményesen juthattak még egytál vadpörkölthöz 2000 adag erejéig. Összességében a látogatók létszáma a vadásznapon hét és tízezer között mozgott.

A vadásznap – bár nem volt mentes néhány szervezési hibától, pl. a kitüntetések átadása körüli bonyodalom a főszínpadon – végül valóban sikeresen zárult, és az OMVK, illetve az OMVV 2011. október 11-i közös elnökségi ülésén az országos érdekvédelmi szervek vezetői is kifejezték köszönetüket.

***

Az OMVK és az OMVV testületi ülésein rendszeresen részt vettünk. Legutóbb a két országos szervezet közös ülést tartott 2011. október 11-én, amelyen részt vett Bognár Lajos VM államtitkár és Vajai László VM főosztályvezető. Elhangzott, hogy az érdekképviseleti szervek 4 feladatot vennének át a vadászati hatóságtól:

a vadászati engedélyt a kamara adja ki a külföldi vadászoknak, mert a biztosítást is a kamara köti

a hivatásos vadászok a kamara előtt tegyék le az esküjüket, hiszen a hivatásos vadászok a kamara tagjai, így a szolgálati naplót is a kamara kiadhatná a jövőben

az egyéni és társas vadászati naplókat is a jövőben a kamara adhatná ki, mert ez az egy helyen történő ügyintézést segítené elő

a vadkísérő jegyek és az azonosító jelek kiadása is a kamara feladata lehetne, a kamara vállalná azok legyártatását, kiosztását, nyilvántartását, a hatóság pedig ellenőrizné azok felhasználását.

Javaslat történt arra, hogy a vadászvizsgát kötelező tanfolyam előzze meg, amit köteles elvégezni a vizsgára jelentkező. A vadászvizsga tanfolyam alól lehet mentesítést kérni, de a vadászvizsga alól nem.

A vadászvizsga tanfolyamot illetően elhangzott, hogy már több megyében ezt a vadászszövetség végzi, amelyből a vadászszövetségnek jelentős bevétele származik. (A kamara a vadászvizsga miatt nem tarthat vadászvizsga előkészítő tanfolyamot)

Megyénkben is a vadászvizsga előkészítő tanfolyamokba a megyei vadászszövetségnek aktívan részt kell vállalnia, vagy úgy, hogy az eddigi tanfolyamokat végző személlyel kötünk erre megállapodást vagy önállóan szervezünk ilyen tanfolyamokat. Célszerű azonban az eddigi tanfolyamokat végző személlyel megállapodni ebben a kérdésben, mert ez mindkét fél előnyéül szolgálhat.

***

Külön kell szólni a kamara és a szövetség új irodájának elhelyezésével kapcsolatos problémákról is.

Mint ismeretes, a kamara korábbi vezetése 2007. februárjában megvásárolta a Kecskemét, Mezei u. 1-3. fsz. 42. alatti irodát. Ekkor a kamara a vadászszövetség Kecskemét, Árpád krt. 2. szám alatti irodájából elköltözött.

Ahhoz, hogy ismét egy helyen működjön a kamara és a szövetség, új irodát kell vásárolni, de a kamara és a szövetség két – egyébként 55-55 m2-es – irodáját el kell adni. A szövetség irodájára van vevő.

Az OMVK elnöksége 2011. október 11-én az új iroda vásárlásához 3 millió Ft kölcsönt adott 3 évi futamidőre és évi 6%-os kamatra.

Mindezeket figyelembe véve az új iroda vásárlása végre megvalósulhat és mindkét szervezet méltó helyre és méltó körülmények között végezheti munkáját úgy, hogy soha senkinek ne legyen módja és lehetősége e két szervezet egységét akár az irodák fizikális szétválasztása révén is megbontani.

***

Ebben az évben a 2011. november 4-i küldött találkozón kívül 2011. november 18-án kerül sor a hivatásos vadászok “fehér asztal melletti” szakmai napjára.

Ez évben november hónapban lesz az utolsó állami vadászvizsga, amelyre mintegy hetven fő jelentkezett.

***

2012. évet illetően is számos feladat áll mindkét szervezet előtt és az összehangolt munkaprogramot a feladatok ismeretében állítottuk össze. Ennek megfelelően

készülünk a jövő évi vadászjegy kiadásra

a januári Horgász Vadász Napok keretein belül megrendezzük a szokásos vadászati kiállítást, amelynek témája ezúttal a “Misztikus Ázsia vadvilága” lesz,

szándékaink szerint végre beköltözünk az új irodába is

2012. február 25-én (szombaton) lesz a IV. vadászbál Kecskeméten, a Három Gúnár Rendezvényházban

2012. szeptember 8-án (szombaton) lesz a megyei vadásznap, amelynek megrendezésére várjuk a vadásztársaságok jelentkezését.

***

Kérem, tájékoztatóm szíves megvitatását és kérem egyúttal, hogy alkotó javaslataikkal segítsék a szövetség és a kamara munkáját.


Vadászüdvözlettel:


Dr. Mészáros Attila sk.

elnök

Forrás: Bácsvadász