emelik a korhatárt a fegyvertartási engedély megszerzéséhez18-ról 25 évre emelik Romániában a fegyvertartási engedélyhez szükséges korhatárt.
Egyéb szigorításokat is bevezetnek, például évente kell pszichológiai vizsgálaton részt venniük az éles lőszerrel működő fegyverek tulajdonosainak. Romániában jelenleg 140 ezer embernek van fegyvertartási engedélye, közülük 5000-en 25 év alattiak. A hatóságok összesen 180 ezer bejelentett éles töltényű fegyverről tudnak. Egy fegyvertartó egyetért a korhatár növelésével, mert szerinte Romániában nincs meg a fegyverviseléshez szükséges kultúra. „Szerintem az emberek inkább támadásra, mint védekezésre használnák. Nekem még az elmúlt két évben soha nem volt szükségem, hogy használjam, de a tudat az mégiscsak jó, hogy itt van az embernek szükség esetén” – nyilatkozta Kovács György.

Egy a Duna Híradónak nyilatkozó szülő, azt mondta, hogy 18 évesen még fogalmuk sincs a fiataloknak, hogy mit kell kezdeni egy fegyverrel. Ha a fiamról lenne szó, biztos nem járulnék hozzá, hogy 25 év alatt szert tegyen egy pisztolyra – közölte.

A fegyverkereskedő viszont a bevételkiesés miatt aggódik. „Nem jogos a korhatáremelés, mert 18 év fölött mindenki felelősséggel tartozik a tetteiért” – mondta.

A rendőrség viszont nem ért egyet a változással. „Az Európai Unióban a 18 év az általánosan elfogadott korhatár. Igazságtalan lenne, hogy 25 év alatti, más országok állampolgárai tarthatnak fegyvert és bejöhetnének vele az ország területére, míg a román állampolgárok nem” – mondta egy bukaresti főfelügyelő.

A felügyelő szerint semmilyen kimutatás nem bizonyítja, hogy az az 5000 25 év alatti fiatal, aki jogosan tart magánál éles lőfegyvert, kevésbé felelősségteljes. Az engedély megszerzése eddig is különösen szigorú volt Romániában, a rendfenntartásban dolgozókon kívül csak nagyon nehezen lehet hozzájutni éles lőfegyverhez, hivatalos dokumentumokkal kell megindokolni a szükségességét.

Forrás: Erdély.ma