orvvadászok után kutatnakÁsotthalom - Az orvvadászat egész évben virágzik. Egyes módszerek ősszel és télen is népszerűek – ilyen a hurkolás. Erdészeti szakközépiskolásokkal, hivatásos vadászokkal és rendőrökkel eredtünk a vadorzók nyomába a Kiss Ferenc Emlékerdőben.

– Amíg lesz vad, addig orvvadászat is – mondja Szél István, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztályának vezetője, mielőtt hivatásos vadászokkal, rendőrökkel és 21 diákkal megerősített csapata elindul dróthurkokat keresni a Kiss Ferenc Emlékerdőben és térségében, Ásotthalomnál.

Reggel 8 óra 30 perc van, 300 hektár vár ránk. Az orvvadászok egyik legnépszerűbb módszere a hurkolás: az erős drótból készített alkalmatosságokat leggyakrabban az állatok vonulási útvonalán, a váltókon helyezik el, egy-egy fához erősítve. Ha az állat beleakad, megfullad, vagy étlen-szomjan, stresszben pusztul el.

– Állatkínzásnak minősül, ez az egyik legkegyetlenebb módszer. Kíváncsi lennék, hogy a csapda kihelyezője mit élne át, ha ő maga fennakadna – méltatlankodik Szél István, miközben hatfős csapatunk az erdő mélyén nyomoz. 5 perc múlva találjuk meg az első hurkot.

– Teljesen új, nemrég helyezhették ki. Ezt a kötözést, ezt a drótot bizony ismerem, többször találkoztam már vele – magyarázza a vadász, miközben leszedi és összetekeri a drótot. Szerinte csak idő kérdése, hogy elkapják az elkövetőt: már jól ismerik a technikáját és mozgásterét. A hurkot egy etető közelében találtuk. A miénken kívül négy osztag kutatja a vadorzók nyomait, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola 10/A osztályának diákjai rendkívül lelkesen és fegyelmezetten dolgoznak. 3–5 méteres távolságra helyezkedünk el egymástól, így indulunk egy-egy területet átkutatni. Sűrű fenyves, akácos, bozót – semmi sem jelent akadályt.

– Dámszarvas és őz. Elsősorban ezt a két vadfajt fogják hurokkal. Húsuk rendkívül értékes, főleg az ünnepek előtt sokan vadásznak rájuk – mondja Szél István. A hurkoktól nem messze általában valamelyik állat maradványait találjuk, csontokat, koponyákat, gerincoszlopot is. Valószínűleg húsuk megromlott, mire megtalálta az elkövető.

Juszku István, a szakközépiskola tanára is vezet egy diáksereget. Ők is találtak több hurkot, de nem kerülte el figyelmüket az elkövetők megfigyelése sem: ismerős lábnyomokat is látnak. Több brigád egyesül, folytatjuk a keresést, eredménnyel: erős, masszív hurkok kerülnek elő. Mindet hatástalanítjuk, ezeken már nem akadhat fenn állat. Délelőtti hurokvadászatunk eredménye: 10 csapda. Több mint a fele éles volt még. Az egyik csapat csavarokkal teli hátizsákot is talált, a vadászok biztosak benne, hogy az egyik vadorzóé.

A több mint 300 hektáros szakasz végén egy szendvics és egy pohár forró tea az iskolások és a vadászok jutalma. És a tudat: megmentették az állatokat a kínhaláltól.

Forrás: Délmagyar