Széchenyi emléktáblaSzéchenyi Zsigmond világjáró utazó, vadász, író emléke előtt tisztelegtek Nagyváradon születésének évfordulója alkalmából.
A nagyváradi emléktábla a Ritoók Zsigmond (ma George Enescu) utca 17. szám alatti ingatlan falán található, Széchenyi Zsigmond szülőházán, ahol 1898. január 23-án meglátta a napvilágot.

A koszorúzást követően Biró Rozália alpolgármester mondott emlékbeszédet, szavaival arra hívta fel a figyelmet, hogy minden nagyváradi magyarnak kötelessége az, hogy ne hagyja feledésbe merülni gróf Széchenyi Zsigmond nevét, aki a Magyar Nemzeti Múzeum alapítójának, gróf Széchényi Ferencnek az ükunokája volt. (Váradhoz nem sok köze volt azon kívül, hogy szülei átmenetileg épp itt tartózkodtak, amikor világra jött, ezért sem él a személye a helyi kollektív emlékezetben, a hangzatos szónoklatok dacára.) A természet és az állatok szerelmese volt, vadász és író egy személyben, művei a vadászatról, természetről és a vadakról szóltak. Összesen 52 könyvét adták ki, melyből nyolcat idegen nyelvre is lefordítottak, több mint másfélmilliót adtak el köteteiből világszerte.

Nem csak a Kárpát-medencében vadászott, meghódította az afrikai szavannákat, Alaszkát, Indiát, Olaszországot és Skóciát is. Hagyatéka is értékes, nemcsak írói életműve. Az eseményen javarészt a nagyváradi EKE’91 Nagyvárad–Bihar tagjai voltak jelen, kevés fiatal vett részt a koszorúzáson.

Forrás: Erdély.ma