egerészölyvet lőtt leVédett egerészölyvet lőtt le egy vadász Nagyacsád közelében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság eljárást indított az ügyben.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által indított közönségszavazás végeredménye alapján az egerészölyv (Buteo buteo) lett az év madara, amelyet egyébként korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a vadászattal „gyérítendő” kategóriába sorolt.

A vadászt a Pápai Rendőrkapitányság járőrei tetten érték, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa pedig szakértőként megerősítette, hogy a kérdéses ragadozó madár egerészölyv. Az elkövető ráadásul – saját bevallása szerint - tisztában volt azzal, hogy pontosan milyen védett madárra lő – áll a kormányzati portálon közzétett hírben.
Az egerészölyv hazánk leggyakoribb ragadozó madara, a fátlan pusztaságok kivételével mindenhol megtalálhatjuk fészkeit, zárt erdőségektől a mezőgazdasági területeket övező fasorokig. Saját maga rakja fészkét zömmel 4-20 méteres magasságban, amelyet más madarak is szívesen elfoglalnak. Az egerészölyv általában 2-3 (ritkábban 1-4) fiókát nevel.
A hazai állományból származó madarak telente ritkán hagyják el a Kárpát-medencét, de hozzánk a gyűrűzések tanúsága szerint sok példány érkezik a Baltikumból és Skandináviából. Táplálékának legfontosabb részét apró rágcsálók adják, de alkalmanként dögöt is fogyaszt. Az egerészölyvre hazánkban 1933 óta egész éves tilalmi idő van, 1954 óta törvényi védelem alatt áll, jelenleg természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint. A Pápai Rendőrkapitányság megtette a feljelentést szabálysértési ügyben, az igazgatóság eljárást indított, és értesítette a társhatóságokat is.

Forrás: Agromonitor