téli vadetetésKevesen tudják, hogy a vadászoknak komoly teendőik vannak a vadállomány ápolása, etetése, élőhelyük rendben tartása területén is.
Különösen igaz ez a téli időszakban, amikor az állatok nehezebben találnak táplálékot. Minderről Tóth Á. Dénes megyei fővadász tájékoztatott, akivel a Miskolc környéki vadászati sajátosságokról beszélgettünk.

Mint mondta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 119 kijelölt vadászterület van és mintegy 3600 vadász. Ezek között egyaránt megtalálhatók hivatásos és sportvadászok, egyesületi tagok, és olyanok, akik egyénileg, hobbi-szinten űzik ezt a tevékenységet. Természetesen nem lövöldözhet bárki az erdőben, akinek kedve van, előzetesen komoly vadászati- és fegyvervizsgákat kell tenni, orvosi, pszichológiai vizsgálatokon átesni. Egy többé-kevésbé alkalmas felszerelés – golyós és sörétes puskákkal, távcsövekkel, megfelelő ruházattal, kiegészítőkkel – „alsó hangon” belekerül 2-300 ezer forintba. Az éves vadászjegy sincs ingyen, az egyesületekben tagdíjat kell fizetni, és egyéb járulékos költségek is adódnak, úgyhogy nem a legolcsóbb mulatságról van szó.

Az egyéni vadászok a téli időszakban saját zsebből fedezik területükön a vadak etetését, gondozását is – mert bizony ez is része a vadászati tevékenységnek. Tóth Á. Dénes elmondta, a vadászegyesületek társadalmi munkában végzik az etetők kialakítását, feltöltését, az élőhelyek gondozását, hiszen ilyenkor, a felszínén megfagyott hóréteg komoly lábsérüléseket okozhat az őzeknek, szarvasoknak és más vadaknak. Gondoskodni kell a megfelelő útvonalak megtisztításáról, a magaslesek megépítéséről, karbantartásáról is. Rendszeresen helyeznek ki szemes és szálas takarmányt, figyelnek a madarakra, apróvadakra.

A vadorzók kiszűrésére a vadászkamara és a vadászati védegylet együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel. A vadászati törvény alapján minden 3000 hektáron vadőrt – hivatásos vadászt – kell alkalmazni, akinek törvény által előírt feladata a vadászterület és a vadállomány védelme.

- Egy igazi vadász tevékenysége tehát egyáltalán nem csak az állatok leöléséről szól, sokkal inkább a természet szeretetéről, szabályozásáról – emelte ki a megyei fővadász. Mint mondta, nagyon szigorúan meg van szabva, hogy melyik időszakban milyen állatot lehet elejteni, hol kell megakadályozni a túlszaporodást, a hím- és nőivarú egyedek arányának az eltolódását. Miskolc környékén Tapolca fölött és a Sajó völgyében vannak vadászatra alkalmas területek, az előbbire inkább a nagyvadak – szarvas, őz, vaddisznó - míg utóbbira a nyulak, fácánok a jellemzők. Megtudtuk, a külterületeken – például Lyukóban – egyre nagyobb gondokat okoz a vaddisznók túlszaporodása, amelyek egyre beljebb merészkednek lakott területre is, veszélyeztetve a kerteket, művelt területeket.

A vaddisznó – és például a róka – egész évben vadászható, a többi fajoknál ez szigorúan szabályozva van. – A vadászati szezon – jellemzően - őszre, télre esik, a tavasz és a nyár a párzási, utódnevelési időszak – mondta el Tóth Á. Dénes.

Forrás: Minap