gps nyakörvÉbredezik az elkábított állat, miután a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet munkatársa GPS telemetria kutatáshoz egy GPS műholdas helymeghatározó nyakörvet szerelt fel a SEFAG Lábodi vadászerdészete területén.
A 10 éve folyó kutatás során eddig 64 vadra helyeztek fel jeladó nyakörvet. Jelenleg 15 állat visel ilyen napi 24 SMS alapú helymeghatározó készüléket, amellyel a gímszarvasok és dámszarvasok otthonterületét, élőhely használatát és napi aktivitását tudják elemezni. A nyakörvek egy év elteltével automatikusan leoldódnak a vad nyakáról, így visszakerülhetnek a kutatásba.

Sándor Gyula docens a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet munkatársa ébreszti az elkábult állatot, miután GPS telemetria kutatáshoz egy GPS műholdas helymeghatározó nyakörvet szerelt fel egy kábítópuskával elaltatott gímszarvas borjúra a SEFAG Lábodi vadászerdészete területén. Jobboldalon Nyúl András fővadász segít.

Forrás: MTI