traktorról etetik a vadakatA vadászok szerint az idei nagy hideg esetleg a vadmalacok szaporulatára gyakorolt kedvezőtlen hatást.
Nagy hó, amiben felfázott volna az állat, nem volt, s az a kevés is, ami esett, gyorsan elment. Közben rendszeresen etetik a vadakat, de nemcsak télen. A vadetetés több célt szolgál.
Kapaszkodik velünk a traktor fel, a bödei erdőbe. Még fagyos a talaj, hófolt csak itt-ott maradt az árnyékosabb zugokban. Hátulra erősítve jókora ládát cipel a gép, tíz mázsa kukoricával telve. Egy-egy alkalommal ennyit visznek ki etetésre az egerszegi Nimród vadásztársaságtól a vadászterületre. Egy tisztáson gerendákra szerelt, két-három méter magasan levő műanyag hordót töltenek fel kukoricával. A hordó alján kis szerkezet van.

- Tavaly októberben vette a társaságunk az automata önetetőket. Praktikusak, takarékosabban tudjuk így adagolni az ennivalót a vadaknak - mondja Takács Tamás hivatásos vadász, miközben kollégájával, Baka Lajossal a hordót töltik.
Körülbelül 120 kiló kukorica fér bele, alul az adagoló részt beállítják, ami naponta kétszer, reggel és este a megadott időpontban beindul. A hordó alatt néhány méter széles sávban kipörgeti, szórja a magot, majd leáll.

- Közepesre állítottam, egy alkalommal körülbelül öt kilót szór ki a berendezés. Megfigyeltük, hogy az állatok már előre tudják az időpontot. A berendezés berregő hangját is megismerik, olyankor 10- 20, kondákba verődött vaddisznó is megjelenik, de a szarvasok is jönnek - mondja Takács Tamás. Ezt igazolta is a rengeteg nyom, ami az etető körül látszott.
Takács Tamás és Baka Lajos feltöltik kukoricával az önműködő erdei vadetető berendezést.
A hivatásos vadász elmondta, télen hetente töltötték az etetőket, a vad táplálása azonban folytatódik egész évben. Csak ezt követően ritkábban, kéthetente visznek ki takarmányt. A szemes mellé tavasszal lédús silót is, időnként pedig egy-egy adag almát.

- A téli erőtakarmányozás után is folytatni kell az etetést. Egyrészt, hogy csökkentsük a mezőgazdasági vadkárt, másrészt itt akarjuk tartani a nagyvadat. A társaság 6800 hektáros vadászterületéből ezer hektárt tesz ki ez az egybefüggő erdő. Ez a mi vadkamránk, ide gyűlik össze, itt húzza meg magát a nagyvad. Ezt a területet csak a külföldi fizető vendégvadászoknak tartjuk fenn - magyarázta a hivatásos vadász. Megemlíti: ősszel egy osztrák vendégük 10,5 kilogrammos, különlegesen szép agancsú bikát terített le náluk. Paál Tibortól, a társaság elnökétől megtudjuk, eredményes vadászatokat hozott a hamarosan véget érő 2011-2012-es vadászati év. Az anyagiakban kifejezett eredményt azonban elvitte a vadkár.

- Kedvező volt a bevételünk, de a kár, elsősorban a kukorica veteményekben okozott vadkár soha nem látott mértékűre növekedett tavaly. Összesen 9 millió forint kártérítést fizetettünk ki a vadászterületen gazdálkodóknak, és ez teljesen elvitte az eredményt. Igaz, mint vadásztársaság nonprofit szervezet vagyunk, de tartalékot sem tudtunk képezni - így a társaság elnöke.
Elmondta, a néhány nap múlva véget érő vadászati évben teljesítették az egyes vadfajokra vállalt tervet. Gím bikából 25, őzbakból tíz százalékkal túlteljesítettek, 42 esett, s a lelőni tervezett 155 vaddisznó helyett 160-nál tartanak.- Folyamatos a vaddisznó vadászat, de napjainkban a kocák már malacoznak, ezért azokat nem bántjuk. Lesvadászat még folyik, de a sportvadászok legfeljebb a kan disznókra lőnek.

A vadászok elmondták, az idősebb szarvasbikák már megkezdték az agancsuk elhullatását. Ezzel egyidőben megjelentek az erdőkben az agancsgyűjtők. Ez a tevékenység szabálysértésnek minősül, és veszélyes is. A megzavart nagyvad ugyanis az utakon keresztül menekülve, veszélyt jelent a közlekedőkre.

Forrás: Zalai Hírlap