román-magyar vadász együttműködésDebrecen – Romániai és magyar vadászok találkoztak a Paripában: együttműködésről tárgyaltak, majd közösen báloztak.

Messzire nyúló hagyományai vannak Debrecenben a vadászatnak, illetve a vadásztársaságoknak. A ma is aktív, és Zrínyi Miklós nevét viselő társaság az egyik utódja a Debreceni Vadásztársulatnak, mely intézményes keretek között 1873-ban elsőként jött létre Magyarországon. Míg az elődök 100 ezer hektár területen gazdálkodtak, az utódok nagyjából 8 ezer hektáron. (A hazai társaságok által gondozott területek mérete átlagosan 3 és 10 ezer hektár közé esik.)

A debreceni vadászok nemrég kapcsolatépítő szándékkal a romániai Codru vadásztársaság küldötteivel találkoztak, akik Nagybányáról látogattak el a cívisvárosba. A stílusosan erdei környezetben, a Paripa Csárdában zajló tanácskozáson Pajna Zoltán, a város gazdasági ügyekkel foglalkozó alpolgármestere is részt vett.

Mint megtudtuk, a Codru elnevezés sűrű erdőt jelent: a 120 tagból, 50 ezer hektáron gazdálkodó romániai vadásztársaság kezelésében található egy olyan összefüggő, 15 ezer hektáros hegyes és erdős terület, ahol valaha régen ismert zsiványok húzták meg magukat – hasonló népszerűségnek örvendő urak, mint nálunk például Vidróczki vagy Rózsa Sándor voltak. A Codru vadásztársaság egyik vezetője is egy ilyen híres betyár leszármazottja, tudtuk meg, ám őt és kollégáit ma már egészen más célok vezérlik. A határon innen és túl is a vadgazdálkodás a vadásztársaságok egyik legfontosabb feladata. Ebbe beletartozik a minőségi vadállomány létrehozása és az ivararány beállítása mellett az is, hogy a beteg és öreg egyedeket kilövik, másrészt az erdőgazdaságokkal és mezőgazdasági vállalkozásokkal együttműködnek. (A búza- és kukoricaföldek ugyanis már-már paradicsomi körülményeket, nehezen leküzdhető csábítást jelentenek az őzek és szarvasok számára.) S ahogy arról már korábban is beszámolt a Dehir.hu: a vadászok időről időre közösségi akciókat is szerveznek. Ezek közé tartozik tavaszi szemétszedés, amikor hajléktalanok, postások, rendőrök társaságában közösen tisztítják meg az erdőt a felgyülemlett hulladéktól. Vagy az, hogy télen végiglátogatják a tanyavilágban élő idős és rászoruló embereket.

Mint a Dehir.hu Both Tibortól megtudta: a Zrínyi Miklós vadásztársaság az együttműködés kialakítása mellett rögtön a tettek mezejére is lépett. Mivel a Codru vadászainak látogatása egy napra esett egy másik régi hagyomány folytatásával, a szokásos vadászbállal, így a 14 romániai vadászt ezen az estén vendégül látták a Paripa csárdában. Itt a nagybányaiak belekóstolhattak a hajdúsági vadászvirtus mellett a hajdúsági ízekbe is.

Forrás: Dehír