trófea egy orvvadász házánálVadorzó lőtt le két vadászt pénteken. Legtöbbször éttermeknek adják el az állatok húsát.

Tegnap a Pécsi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a baranyai vadászgyilkosság feltételezett elkövetőjét. A 36 éves mozsgói férfi még pénteken lőtt rá egy vadászra és annak civil társára Magyarlukafa és Vásárosbérc között, mert orvvadászat közben rajtakapták. Az egyik áldozat a helyszínen meghalt, míg a másik sérültet mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Egy neve elhallgatását kérő baranyai vadász kérdésünkre elmondta: az orvvadászokat nagyon nehéz tetten érni. – Csak akkor lehet valamit is rájuk bizonyítani, ha a lelőtt állat mellett puskával a vállukon találunk rájuk. Tudjuk mi is, hogy a társaság területén ki rapsickodik, de amíg nincsen bizonyíték, addig semmit sem tehetünk – emelte ki a vadász, aki megemlítette: vannak olyanok, akik saját fogyasztásra lőnek ki egy-két állatot, de vannak olyanok is, akik iparszerűen lőnek illegálisan vadat.

A vadász szerint az orvvadászok a vadhúst főleg éttermeknek adják el. Az üzlet mindkét félnek megéri, hiszen a rapsicok egy kis energiabefektetéssel szép nagy summára tehetnek szert, míg az éttermeknek egy-egy tál vad­ételen jóval nagyobb lesz a haszna.

Az általunk megkérdezett vadász hallott már olyan esetről, hogy egy étterem az év elején vett tíz kiló szarvascombot legálisan. A tulaj kezében ott volt a számla, amit ha kellett, meg tudott az ellenőröknek mutatni.

A szarvashúst a következő néhány hónapban orvvadászoktól vásárolta, és a pénztárgépbe is egy másik – nem vad –, de ugyanannyiba kerülő ételt ütött be, így a turpisság nem tűnt fel senkinek.

A törvény
  • Tavasszal szigorodhat a Btk., és ennek következtében az orvvadászat szabályozása is.
  • Eddig jogosulatlan va­dászat címszó alatt alig 20-30 ezer forintos bírságok születhettek.
  • Szabálysértési eljárás helyett bűncselekményként kezelnék az orvvadászatot.
  • A vadorzók büntetése 2, – bűnszervezetben, vagy jelentős kárt okozva 3 év börtönbüntetés is lehet.
Forrás: Metropol