egerészölyvMéregbe mártott csirkefejeket helyeztek ki ismeretlenek Kisvárda határában a közelmúltban. A csalitól tucatnyi madár pusztult el az észak-szabolcsi város közelében lévő héthektáros, mocsaras erdőben.
A természetvédelmi őrszolgálat természetkárosítás, állatkínzás és méreggel való visszaélés miatt tett rendőrségi feljelentést - közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának illetékese tegnap a távirati irodával. Habarics Béla, a fehérgyarmati központtal működő Nyírség-Szat-már-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője elmondta: a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa március 14-én tizenegy egerészölyv, egy széncinege és egy kárókatona tetemét találta meg. Az elpusztult védett madarak természetvédelmi értéke meghaladja a százezer forintot. A madarak a mérgezésre jellemző görcsös testtartásban, többnyire a csalifalattól néhány centiméterre pusztultak el. A mérgek nemcsak a vadon élő állatokra jelentenek veszélyt, hanem a táplálékláncba jutva akár az ember szervezetébe is bekerülhetnek, és mérgezést okozhatnak. Az ügyben a Kisvárdai Rendőrkapitányság indított nyomozást.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) adatai szerint 1998 és 2011 kötött Magyarországon több mint ezer védett és fokozottan védett madár esett mérgezés áldozatául, és ennek többszöröse lehet a meg nem talált elpusztított madarak száma. A világszerte veszélyeztetett parlagi sasból például az utóbbi öt évben 59 példányt öltek meg hazánkban, miközben az Európai Unióban alig több mint kétszáz költő pár él közülük.

A madarak ellen elkövetett bűncselekmények visszaszorítására az MME és nyolc partner-szervezete ötéves programot indított a közelmúltban.

Forrás: Magyar Nemzet