orvvadász vadhúsDebrecenNálunk is pusztítják a vadat a rapsicok, de félni talán még nem kell tőlük.
Nemrég az M35-ös sztrádáról lőtt őzre egy orvvadász Józsa közelében; egy másik rapsic, Sárándon, azt hitte, a barátjának újságolja a telefonba, hogy őzet lőtt és segíteni kellene a vad kizsigerelésében az éjszaka leple alatt. Ám a sötétben véletlenül a vadőrt hívta fel, ezzel le is bukott – mondta el a Naplónak hétfőn Papp Zoltán, a megyei vadászkamara titkára, akit a baranyai gyilkosság kapcsán a helyi orvvadászatról kérdeztünk. Hozzátette: helyben nincs tudomása olyan bűncselekményről, ami akár csak megközelítette volna a magyarlukafai brutális támadást.
– A rendőrséggel együttműködve évente néhány orvvadászt sikerül lelepleznünk, de a probléma nagyságrendjéhez képest ez minimális. Becsléseink szerint az előttünk terítékre került vadak 20-25 százaléka lehet az a mennyiség, amely a rapsicok kezére jut. Kiszámolható mit jelent ez, ha azt vesszük, hogy a húszezer feletti hajdú-bihari őzpopulációból mi évente mintegy négyezret lövünk meg. Országosan körülbelül egymilliárd forint kárról beszélünk – mutatott rá, megjegyezve, hogy a megyében az őzek mellett leginkább a vaddisznókat és a vadnyulakat pusztítják illegálisan.

A hús kell nekik
Papp Zoltántól megtudtuk: az orvvadászok célja a vadhús szerzés, mely révén kilónként több ezer forintos haszonra tehetnek szert. A „külső rapsicoknak” gyakran fegyvertartási engedélye sincs, míg a „belsők” sokszor olyan vadászok, akik – stikában – egyszerűen több vadat ejtenek el, mint amire a vadászjegyük szól.

Forrás: Haon