bűncselekmény lehet az orvvadászatÉveket is kaphatnának az illegálisan állatokat elejtők
A baranyai tragédia - amikor egy orvvadászatból élő férfi tettenérésekor megölt egy természetjárót és megsebesített egy vadászt -, felhívta a figyelmet arra, mennyire jelentős probléma a rapsicok ténykedése.
A vad engedély nélküli elejtése jelenleg jellemzően szabálysértésnek minősül, így az elkövetők csupán enyhe büntetést, pénzbírságot kockáztatnak. Megoldást jelenthet, hogy a büntető törvénykönyv módosítása során az orvvadászat önálló bűncselekménnyé válhat, és három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható. Megyénkben is jelen van az orvvadászat, több rapsicot el is fogtak.
A tiltott vadászat jelenleg szabálysértésnek minősül, bár a hozzá kapcsolódó lopás, állatkínzás, lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés miatt börtön is kiszabható pénzbüntetés helyett. Nagyobb visszatartó ereje lehet, ha három évet is kaphatnak — a törvénytervezet szerint - a rapsicok.
Múlt pénteken Baranyában egy 36 éves orvvadász megölt egy 44 éves természetjárót és súlyosan megsebesített egy 23 éves vadászt. A későbbi áldozatok vadetetőt mentek feltölteni, amikor egy elejtett szarvas tetemére bukkantak. Nyomára akadtak az orvvadásznak is, akit kérdőre akartak vonni, ő azonban tüzet nyitott a két férfira. Az elkövető a természetjárót hasba, a menekülni próbáló vadászt pedig hátba lőtte. A súlyosan sebesült vadásznak még volt annyi ereje, hogy elbújjon a közeli bozótosban. Mivel az elkövető nem találta meg, visszament az első áldozatához. A súlyosan sérült, földön fekvő természetjáró férfi éppen a rendőr ismerősét tájékoztatta a történtekről mobiltelefonon, amikor a gyilkos kést rántott, és hidegvérrel, egyetlen mozdulattal elvágta a torkát.

A tragédia ismét ráirányította a figyelmet a rapsicokra. Zuberecz Tibor megyei fővadász, a megyei vadászszövetség elnökhelyettese elmondta, Békés megyére is igaz, hogy orvvadászat mindig volt, és mindig lesz. A mértéke azonban minden bizonnyal csökkenthető a szigorúbb büntetésekkel.
- Engedély nélkül tartott lőfegyverrel, hurokkal, agarakkal, légpuskával, sőt, csúzlival, íjjal is végeztek tiltott vadászatot Békésben, az elmúlt pár év adatai szerint — hangsúlyozta Zuberecz Tibor. - Mindezt a tettenérések, a rendőrségi eljárások, valamint a vadászok által a helyszínen talált maradványok is bizonyították. Egyre több rapsic bukik le, ez a rendőrök, a vadásztársaságok, a hivatásos vadászok és a mezőőrök együttműködésének, közös fellépésének is köszönhető.
A hurkot a vadváltóknál, vagyis az állatok által leginkább használt csapásokon helyezik el, feszítik ki a rapsicok. A jószág ártalmatlan indáknak nézi ezeket, beleesik a csapdába, és ahogy ugrál, megfojtja magát. Ebben az esetben állatkínzás is felmerülhet. Agarakkal főként nyulakat, őzeket ejtettek el. Az illegális puskások a fácántól a dámvadig pusztították a vadállományt.
A legális vadászatokon kilőtt vad tíz százalékának megfelelő számú állatot ejtenek el a rapsicok, de ez csak az országos vadászegylet becslése, az orvvadászat valós mértékét szinte lehetetlen felmérni.
Megyénkben a legnagyobb port egy 13 tagú orvvadászbanda - többségük sarkadi volt - ténykedése kavarta néhány éve. A rapsicok több tíz millió forint kárt okoztak a Dalerd Zrt.-nek, a sarkadi Pelikán Vadásztársaságnak, illetve a Kitegyáni Vadásztársaságnak. Vargáné Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtószóvivője elmondta, az orvvadászok csaknem két esztendőn keresztül ritkították a vadállományt, a mezei nyúltól a dámszarvasig mindent lőttek. Az elejtett vadat a társaság tagjai feldolgozták, értékesítették.
Zuberecz Tibor kitért arra, a súlyosabb büntetés mellett az is érzékenyen érintené a rapsicokat, hogy a törvényjavaslat szerint az orvvadászathoz felhasznált valamennyi eszköz - így gyakran drága terepjárók is - elkobozhatóak lennének. Az orvvadászat bűncselekményi nevesítése mellett hivatalos személynek minősítenék a hivatásos vadászokat és az erdészeket, akik így erősebb bűntetőjogi védelmet élvezhetnének.

Forrás: Békés Megyei Hírlap