szarvasokNagyobb lett a bizalom, de az orvvadászokat szigorúbban büntetik.

Szakszerűbb vadgazdálkodást, a hagyományok tiszteletét várja el a vadászoktól a tárca, ugyanakkor rugalmasabb fegyvertartást engedélyez.
Vadászati szakmai fórumot tartott a múlt hét közepén a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága. A fórumot Tóth Ferenc országgyűlési képviselő, megyei kormánymegbízott nyitotta meg.

A rókák veszettség elleni immunizációjáról Heltai András, a Hubertus Kft. ügyvezetője tartott tájékoztatást. Mint mondta, hazánkban közel 42 ezer négyzetkilométeres területen védekeznek, jellemzően repülőről szórják le a veszettség elleni vakcinákat. Hazánkban tavaly egyetlen veszettségi eset sem volt, ami nagyon szép eredmény. Idén április 16-a és 21-e között történik a védekezés Tolna megyében. Ebben az időszakban legeltetési tilalom és ebzárlat van. A lakosságot az érintett területeken plakátokon értesítik erről. Ezzel egy időben a vadászok feladata, megyénként felosztva, hogy rókavizsgálati mintákat gyűjtsenek, amit ezt követően a hatósági állatorvosok vizsgálnak majd meg, összesen 152 példányt, ebből 76-ot tavasszal várnak a megyei vadászoktól. (Ezek vizsgálata alapján állapítják meg, van-e veszettség hazánkban.)

Szecsei Piroska, a megyei rendőr-főkapitányság századosa az orvvadászatról, annak megelőzéséről beszélt. Tavaly Tamási körzetében kilenc esetben tettek ezzel kapcsolatban bejelentést, ebből hat úgynevezett hurkolásos módszerrel történt orvvadászatra vonatkozott, három pedig ismeretlen lövésből származó vadleterítésről, kizsigerelésről szólt. Egy esetben tudtak csak büntetőeljárást indítani, a többiben ismeretlen tettes ellen nyomoztak.

A rendőrség folyamatosan végez ellenőrzéseket, gyakran a vadásztársaságokkal közösen is, tavaly 47 alkalommal volt erre példa. Vadászbaleset Tolnában tavaly nem történt, ugyanakkor 93 esetben ütközött egymással vad és gépjármű.
Nagy sikert aratott Puch Lívia, a földművelésügyi igazgatóság jogi referensének előadása, aki ismertette a most elfogadott, lőfegyverekről, és lőszerekről szóló törvényi változásokat. A hallgatóság azért örült e változásoknak, mert az eddiginél nagyobb szabadságot kaptak. Például visszaállították a rendőrség mérlegelési jogkörét, a fegyver az autó lezárt csomagtartójában is tartható, a második fegyver vásárlása egyszerűbb lett, a fegyvertartási engedély az eddigi 5 év helyett most visszavonásig érvényes. A változások május 1-jétől lépnek érvénybe.

Forrás: Tolnai Népújság