vadászjegyIdén is sokan jelentkeznek az állami vizsgákra.
Április sok programot jelez az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete és a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség naptárában. A várható eseményekről dr. Mészáros Attila, a két szervezet elnöke tájékoztatott.

- Április 15-én kezdődött az őzbakvadászati idény, mely - mivel ez vasárnapra esett - a 79/ 2004, (V, 4.) FVM r. 21 § (1) bekezdése alapján már április 14-án, szombat hajnalban startolt. Kíváncsian várjuk, mekkora lesz az őzagancsok fajsúlya. A hideg télutó és a száraz, hűvös tavaszi idő miatt ellentmondásosak erről a szakmai vélemények. A vegetáció késlekedése, a fejlődésben lemaradt vetemények, alacsony lucernák miatt az őzek életmódja is megváltozott. Mivel nincsenek megfelelő takarásban, nehezen közelíthetők meg. Az apróvad vonatkozásában elmondható: élénken dürögnek a fácánok, a mezei nyulak pedig másodszor párzanak.

- Hogyan állnak jelenleg a vadászati vizsgáztatásokkal?
- Idén is viszonylag sokan jelentkeztek vadászni kívánó polgárok az állami vadászvizsga letételére. A vadászkamara végzi a vizsgáztatást a vadászati hatósággal és a rendőrkapitánysággal közösen, ezért vadászvizsgára felkészítő tanfolyamot nem indíthatunk. A vadászvizsga-előkészítő tanfolyamokra a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetségnél és Mohácsi Jánosnál is lehet jelentkezni. A tanfolyam egyelőre még nem kötelező, de ajánlott az elvégzése. Az ezzel kapcsolatos részletes információk a bacsvadasz.info honlapon is megtekinthetők. Az állami vadászvizsgák lebonyolítása a főkapitánysággal közösen annak objektumában történik hosszú évek óta, együttműködési megállapodás alapján. A rendőrségi fegyvervizsga tételei változni fognak, tekintettel a közelmúltban módosított fegyvertörvényre, illetve kormányrendeletre.

- Milyen fontos események előtt állnak a vadászok az idei év első felében?
- A kamara és a szövetség életében jelentős program lesz április 20-án a bócsai Abonyi Fogadóban a kamarai küldöttgyűlés és a szövetség közgyűlése. Az utóbbira meghívást kaptak a nem szövetségi tag elnökök is. Ott részletes tájékoztatást kapnak a két szervezet működéséről, érdek-képviseleti tevékenységéről, döntenek az idei költségvetésről, és elfogadják az elmúlt év pénzagyi beszámolóját. A szakbizottságok is részletes tájékoztatást nyújtanak a vadászok képviselői számára.

A közös gyűléseket megelőzően, ugyanazon a napon, 9 órakor lesz a sportvadász-kamarai osztályülés is, melyen minden megyebeli sportvadász részt vehet. Terveink szerint május 18-án tartjuk a hívatásos vadászok kötelező szakmai továbbképzését, ugyanazon a helyszínen.
Tekintettel a nemrég elkövetett brutális vadászgyilkosságra, elsősorban rendőr és határőr előadók és kiképzők segítik a hivatásos vadászokat a szakszerű igazoltatás végrehajtására való felkészülésben, illetve egymás biztosításában.
A megyei rendőrnapi ünnepségen a kamara a főkapitány úrral történt egyeztetést követően 4 rendőrt kíván - eddigi hagyományainkhoz híven - jutalomban részesíteni.
Végezetül örömmel adhatok számot arról is, hogy március 21-én, a kamara és a szövetség közös irodáját dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek úr felszentelte.

Forrás: Petőfi Népe