lövő vadászMódosuI, májustól kevesebb az adminisztrációs kötelezettség.
Módosul a fegyvertörvény, kevesebb adminisztrációs kötelezettsége lesz azoknak, akik már rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel Ugyanakkor hazánkban a jövőben sem lesz könnyebb lőfegyverhez jutni.
Március 5-én a partement elfogadta a 2004. évi fegyvertörvény módosítását.
Régen érett már a helyzet, most végre egységesebbé és olcsóbbá vált a szabályozás. A közel 60 ezer fős vadásztársadalom szempontjából elfogadható, kedvező a május 1-jével hatályba lépő törvénymódosítás, a magvar szabályozás végre igazodott az EU-s jogokhoz - jelentette ki Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. Hasonlóan vélekedik dr. Király István, a Tolna Megyei Vadászkamara titkára is, mondván, jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy jó néhány bürokratikus elemet kivettek a szabályozásból. Ugyanakkor az egészségügyi alkalmassági vizsga terén még lehetne tovább egyszerűsíteni, például, hogy ne kelljen egészségügyi vizsgát tennie annak, akinek érvényes jogosítványa van. Erre azonban egyelőre még várni kell. Hogy milyen érdemi, tartalmi változásokat tartalmaz a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott módosítás, arról a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot kérdeztük.

Két alapvető fegyverjogszabály változik, illetve lép hatályba 2012. május 1-jétől, a 2004. évi XXIV. törvény a lőfegyverekről és lőszerekről valamint a 253/2004. (VII. 31.) kormányrendelet a fegyverekről és lőszerekről - tájékoztatott Farkas Kinga sajtóreferens. A változások közül néhány.
Újdonság, hogy megszűnik a megújítási eljárás, melyen eddig ötévenként minden fegyvertartónak át kellett esnie. Ezután a kiadott engedélyek visszavonásig lesznek hatályosak. Ez már magában hatalmas adminisztrációs tehertől való megkönnyebbülést jelent. Ugyancsak megszűnik az úgynevezett megszerzési engedély, ami szintén könnyebbséget jelent mind a fegyvertartóknak, mind a hatóságnak. A jogszabály-módosulás után, amennyiben a jogosult a fegyvertartási engedélyben megjelölt fegyvert az engedély kiállításától számított 90 napon belül nem szerzi meg, a tartásra jogosító engedélyt a rendőrség visszavonja.
Az is nagyon fontos momentum, hogy az engedéllyel rendelkező személy, a megszerzett fegyvert az engedélybe történő bejegyzés céljából nyolc napon belül köteles bemutatni - tartásának engedélyezésére - az illetékes rendőrkapitányságon, bejegyzés céljából.

A lőfegyver átadását más tartási engedéllyel rendelkező személynek (például egyik vadász a másiknak), eddig a rendőrségen be kellett jelenteni, ezután elegendő lesz teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalni az átadást, de azért az is fontos, hogy az iratot meg kell őrizni az átadás tartamáig. Mindezekből világosan látszik, hogy nagymértékben csökkennek a bürokratikus terhek mind a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők, mind pedig a hatóság részére.
A kérdésre hogyan tudnak lőfegyverhez jutni azok a személyek, akik vadászni szeretnének, de eddig nem volt engedélyük erre, hová kell fordulniuk, milyen engedélyt kell kérniük, és mind ez mennyibe kerül, a következő választ kaptuk Farkas Kingától.

Amennyiben a kérelmező már rendelkezik fegyverismereti vizsgával, vadászvizsgával, akkor a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon kell megjelennie, ahol a szükséges kérelmet kell kitöltenie és mellékelnie a fenti vizsgákról szóló vizsgabizonyítványokhoz. Az első esetben 6000 forint az igazgatási szolgáltatási díja a fegyvermegszerzésnek, további fegyverek megszerzése esetén pedig 3000 forint. Ebben nincs változás, nem emelkedtek a szolgáltatási díjak.

Ezután nem csak lemezszekrényben tartható a puska
A JOGSZABÁLY eddig úgy rendelkezett, hogy a lőfegyvert a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személy által állandóan lakott lakásban kell tárolni. Május elsejével a jogszabály úgy módosul, miszerint a rendszeresen, illetve alkalmanként visszatérő módon látogatott lakásban is tárolható tesz a lőfegyver. Másik változás, hogy nem kizárólag lemezszekrényben kell tárolni a fegyvert, hanem a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült szekrény is megfelelő tesz a tárolás céljára. Természetesen - a biztonsági zár, az ürített állapot, a löszernek a fegyvertől elkülönítve és az illetéktelen személyektől elzárva - feltételek változatlanul szerepelnek az új jogszabályban is.

Így lehet fegyverviselési engedélyt szerezni
1. ÖNVÉDELMI CÉLRA igényelt fegyver esetében II. csoportos egészségügyi alkalmassági vizsgával kelt rendelkezni, ezt a háziorvos adja ki. Emellett a jelöltnek meg kell felelnie egy pszichológiai- és egy technikai vizsgán. Ezután a rendőrségnek meg kell indokolni, hogy miért van az igénylőnek szüksége a fegyverre. Ehhez valóban alapos indokra van szükség,.
2. Vadászoknak is a II. csoportos egészségügyi vizsgára van szükségük. Szintén van pszichológiai teszt és hatósági fegyvervizsga, majd ezt követően lehet vadászvizsgát tenni.
3. SPORTLÖVŐKNEK Saját költségükön sportorvosi alkalmassági engedélyt kell szerezniük. Szintén van pszichológiai vizsgálatuk, és ezt követően hatósági fegyvervizsgán is meg kell felelniük. Ezután léphetnek be a sportlövő-egyesületbe, ahol egy minimális eredményt kell felmutatniuk.

Forrás: Tolnai Népújság