hiúzÚjra megindulhat a fakitermelés az ország egyetlen, nagy kiterjedésű háborítatlan erdejében, a hiúzoknak is otthont adó Csarna-völgyben.
Emiatt a ritka ragadozó végképp eltűnhet a Börzsönyből. A WWF Magyarország harcot indít hazánk utolsó háborítatlan erdejének megmentésére. A kezdeményezéshez a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozott. – Az ezerhektáros, túlnyomó részt fokozottan védett Csarna-völgyben nemcsak ritka hal-, kétéltű- és madárfajok élnek, de az országban mindössze öt-tíz egyedet számláló hiúz is előfordul – közölte lapunkkal Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

A szervezetek nyílt levélben kérik a vidékfejlesztési minisztert, hogy ne járuljon hozzá a gazdasági célú faanyagtermeléshez. Az Ipoly Erdő Zrt. a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság határozott tiltakozása ellenére tervez fakitermelést. Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője szerint a természetkezelési tervek tízévente készülnek el alapos helyszíni bejárások után.
– Ennek alapján végezhetik a szakmailag megalapozott erdőgazdálkodást az erdészek, akik nemcsak vágnak, de meg is újítják az erdőt. Az Ipoly Erdő Zrt. körültekintően elemezte a szakmai lehetőségeit ezen a területen. Ennek alapján megtette a szakmai javaslatait az erdőtervezőknek. A fakitermelésrôl holnap döntenek.

Forrás: BorsOnline