gepárdokAz indiai legfelsőbb bíróság megvétózta azt a tervet, melynek célja a gepárd visszatelepítése lett volna.

Az állatokat Afrikából szerették volna behozni, ám a szakemberek szerint az ötlet teljesen elhibázott. A környezetvédelmi minisztérium előzőleg jóváhagyta az 56 millió dolláros projektet, melynek során afrikai gepárdokat hoztak volna Namíbiából két védett területre Madja Prades és Radzsasztán államba.

P. S. Narasimha jogász szerint azonban a javaslatot nem vitatták meg az érintett szakmai szervezettel, emellett a vizsgálatok azt mutatják, hogy az afrikai és ázsiai gepárdok teljesen eltérőek mind genetikailag, mind tulajdonságaikat illetően. Hozzátette, hogy a gepárdok betelepítése ellenkezik a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által lefektett irányelvekkel, melyek figyelmeztetnek az idegen fajok behurcolásának veszélyeire.

Az ázsiai gepárd valamikor igen elterjedt volt India síkságain, azonban a brit kolonizáció alatt majdnem kihalásáig vadászták, mígnem az ötvenes években eltűnt. A kutatók szerint a kritikusan veszélyeztetett faj 100 egyede élhet még Irán távoli, sivatagos régióiban.

A világon ma megtalálható mintegy 10 ezer gepárd nagy része Afrikában él. A visszatelepítési terv kritikusai szerint az élőhelyek visszaállítása, a zsákmányállatok visszatelepítése, valamint az ember-állat konfliktus esélyeinek csökkentése nélkül életképes gepárdpopulációk nem maradhatnak fenn az országban.

Forrás: Hirado