vaddisznótúrásFeltúrják a kerteket a vaddisznók a faluban.
Ez olyan elviselhetetlen, hogy engedélyt kértünk a rendőrségtől, lehessen beíterii léten is kilőni e vadakat - mondta Vámosi László, Andornaktálya polgármestere, aki rámutatott; a környékbeli településeken mindenütt gond van az elszaporodott vadakkal. A községben a Dózsa György, a Széchenyi és Rákóczi utcában dúltak fel több kertet. Kerecsenden, Makláron, Nagytályán, de Szihalmon is bejárnak a kertekbe. Az ok Vámosi szerint, hogy a falvak határában folyik az Eger-patak, melynek medre és annak környéke elgazosodott.

Valóban gazos a patakmeder Andornaktályától Szihalomig, költségvetési források híján nem tudtuk eddig rendbe tenni - erősítette meg Bodolai Márk, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egri szakaszmérnökségének a vezetője. - Közfoglalkoztatottak segítségével elkezdtük a munkát, nyár közepére megtisztulhat a terület.
A vaddisznók kedvelik a lakott területhez közeli erdőségeket, táplálkozásuk idején járnak a kertekbe, túrják fel a virágágyásokat, dézsmálják meg a termést. Ez épített alappal rendelkező kerítéssel megelőzhető lenne.

Valóban elszaporodott a vaddisznó-állomány a térségben - tájékoztatott Bocsi Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. - Előfordul, hogy a lakosok hozzánk jelentik be a vadkárt, de nekünk nincs hatósági jogkörünk ilyen ügyekben eljárni. Az illetékes vadásztársasággal kell megegyeznie annak, akinek a veteményét tönkreteszik a vadak. Ha ez nem sikerül, akkor a település jegyzője jogosult vadkárszakértőt kijelölni, és peres úton érvényesíthetik a károsultak az igényüket.
- Nem gyakori, de azért előfordult, hogy vadkár miatt eseti kilövési engedélyt kérnek a belterületi kertek védelmében, most is ez történt – mondta Lázár Levente, az Egri Rendőrkapitányság sajtóreferense.

Andornaktályán augusztus végéig érvényes a hivatásos vadászok számára az engedély, mi alapján kilőhetik belterületen is a vadakat.
Az egri kapitányságtól az elmúlt hetekben három vadkár-elhárítási engedélyt kértek: Mátraderecskén és Sirokban volt rá szükség.

Forrás: Heves Megyei Hírlap