vadászati múzeum sepsiszentgyörgyHamarosan Vadászati Múzeumot hoznak létre Sepsiszentgyörgyön, amely az elképzelések szerin év végéig megnyitja kapuit a nagyközönség számára.
Az önkormányzat által megnyert Integrált Városfejlesztési tervnek része a városközponti műemlék épület felújítása és múzeumként való működtetése, erre 524 ezer eurós támogatást nyertek.

Hamarosan Vadászati Múzeumot hoznak létre Sepsiszentgyörgyön, amely az elképzelések szerin év végéig megnyitja kapuit a nagyközönség számára. Az önkormányzat által megnyert Integrált Városfejlesztési tervnek része a városközponti műemlék épület felújítása és múzeumként való működtetése, erre 524 ezer eurós támogatást nyertek.

Már zajlik az épület rehabilitálási munkálata, az építők a belső rendezési terveket várják. Antal Árpád polgármester elmondta: két héttel ezelőtt felkeresték Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettest, akitől ígéretet kaptak arra, hogy szakmai felügyeletet nyújtanak a tervezéshez, mivel Magyarországon is készülnek egy nagy vadászati múzeum megnyitására, az is elképzelhető, hogy a sepsiszentgyörgyi annak része lesz.

A sepsiszentgyörgyi Sárkány Árpád, Európa egyik legnagyobb vadászati cégének, az Abies Huntingnak a tulajdonosa mecénásként felajánlotta saját 60-70 darabból álló trófea-gyűjteményét, amelynek fele teljes életnagyságú preparátum. Jövő héten érkezik Sepsiszentgyörgyre Tóth Csaba, a magyarországi keszthelyi múzeum igazgatója és szakemberekből álló csapata, akik segítenek a belső tervek elkészítésében.

Sárkány Árpád elmondta: Romániában Posadan van egy múzeum, ahová összegyűjtötték a rekord méretű trófeákat, történelmi vadászati ereklyéket, és ott jelentős Háromszékről származó, nemzeti értékként nyilvántartott trófeákat is kiállítottak. Ezeket szeretnék majd kölcsönkérni a sepsiszentgyörgyi kiállítás számára. Sárkány Árpád ismertette: régen megfogalmazódott egy vadászati múzeum alapításának ötlete, hiszen Háromszék, Székelyföld méltán híres a vadállományáról, itt vadásztak az Osztrák-Magyar Monarchia császárai és trónörökösei, Horthy kormányzó, majd Ceauşescu, de manapság is rendszeresen érkeznek magas rangú vendégek.

Elképzelések szerint a sepsiszentgyörgyi múzeum nem csak szakmabelieknek szól, hanem gyermekektől idősekig mindenkinek, ezért interaktív jellegű lesz: az egész alakos preparátumokat meg lehet majd érinteni, az alagsorban barlangot rendeznek be, lesz egy virtuális vadászterem, ahol ki lehet próbálni a nyomkövetést, lézeres fegyverrel pedig vadászni is lehet a képernyőn feltűnő vadakra.

Emellett kialakítanak egy afrikai szobát is, ahol egzotikus vadak trófeáit mutatják be. Sárkány Árpád szerint a múzeumban színes állattanórákat is lehet tartani. A kezdeményező kifejtette: az alapgyűjtemény mellett a következőkben fel szeretnék kutatni, gyűjteni és vásárolni az ismert háromszéki és Hargita megyei vadászcsaládok tulajdonában lévő történelmi vadászati műtárgyakat, trófeákat, korabeli fényképeket.

Forrás: Új Magyar Szó