medvetámadásA hatóságok szerint Románia medveállománya hét és félezerre tehető, ám csupán négyezer egyed számára van biztonságos élettér.
A túlzott erdőkitermelés is rontja a helyzetet. Az egyre szűkülő élettér miatt a Keleti Kárpátok medvéi gyakran lakott területekre látogatnak.

Legutóbb Zágonybárkányon támadott meg egy férfit egy medve. A Duna Híradóban bemutatott férfi nemrég hagyhatta el a kórházat: sérülései, így a harapás- és karmolásnyomok jól látszódnak hátán és a vállán. Szerinte egy fiatal, tapasztalatlan medve támadta meg, ennek köszönheti, hogy túlélte a támadást. Ezzel csaknem egy időben egy 14 éves kézdiszentkereszti fiút is medve támadott meg.

Hargita megyében, a Csomád hegységben is nagyon elszaporodtak a medvék, szinte naponta bejárnak Tusnádfürdőre. Errefelé még senkit nem bántottak, de a polgármester szerint nem elég csak a szerencsében bízni.

„A medvék már a személyi gazdaságokban is kárt tesznek, hiszen megettek több tyúkot, nyulat, juhot, bárányt" - mondta a Duna Híradóban Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere.

Kamerákkal lesik a medvéket

A medvék befogására az önkormányzat a szakhatóságok segítségét kérte. A szakemberek öt medvét próbálnak ketrecekkel befogni, gyümölcsökkel, hallal és süteménnyel csalogatják őket. Ez pedig a turistákat vonzza a környékre, szinte minden éjjel kíváncsiskodók tucatjai éjszakáznak kamerával a ketrecek közelében.

Szerda éjszaka egy négyéves, másfél mázsás medvét sikerült befogni. Az állatot már a Fogarasi havasokba szállították, és egy rezervátumban próbálják visszaszoktatni a vadonba.

Forrás: Duna Híradó