nógrádi dianákA szelíden hullámzó palóc táj legszebb gyöngyszeme, a varázslatos Hollókő adott otthont a Nógrád Megyei Diana Vadászhölgy Klub alakuló ülésének június közepén.
A Cserhát ölelő karjaiban megbúvó világörökségi faluban vadászkürtök hívogató hangja köszöntötte Nógrád Dianáit.
A hollókői Szegi-Mikula Katalin felhívásához első körben tizenhat hölgy csatlakozott, akiknek célja: a vadászat népszerűsítése, a nők elfogadtatása a vadásztársadalomban és nem utolsó sorban: a gyerekek felkarolása, a természet, a vadon élő állatok megszerettetése.

Hollókő. Nógrád megyében jelenleg negyvenegy vadászhölgy él, akik közül tizenhatan éreztek kedvet a – tevékenységét tekintve ritkaság számba menő – klub megalapításához. Életkorukat, vadászatban való jártasságukat tekintve vegyes az összetétel: a fiatal, friss vadászvizsgásoktól, a tapasztalt vadászhölgyekig minden korosztály képviselteti magát.

Az ünnepi hangvételű rendezvényre a Dianák ünnepi vadász ruhát magukra öltve, nagy izgalommal érkeztek Hollókőbe.

A népes vendégsereget Szegi-Mikula Katalin, a klub megalapításának kezdeményezője, a hollókői vadásztársaság tagja, Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének elnöke, valamint Juhász Sándorné, a Diana Vadászhölgy Klub Hajdú- Bihar Megyei Szervezetének vezetője köszöntötte.
Szegi-Mikula Katalin, ötletgazda kifejtette: nagyon örül annak, hogy összefogtak a nógrádi Dianák, s reméli jó kis csapat verbuválódik össze, amelynek tagjai mindent megtesznek majd a vadászat népszerűsítése, a legifjabb korosztály felkarolása, a természet és a vadon élő állatok megismertetése, megszerettetése érdekében. Emellett természetesen a megyei programok, például vadásznapok, vadászbálok szervezésében is kiveszik majd a részüket, s női, anyai lélekkel megáldva segítik a vadászati kultúra épülését, a vadászcsaládok összehozását.

Szabó László elismeréssel nyugtázta az alakuló közösségi társadalom létrejöttét. Elmondása szerint Nógrád megyének nagy szüksége van a Dianákra, hiszen tettrekész, segítő szándékú vadászhölgyekre mindig is szükség volt s lesz is. Leszögezte: a kamara és a vadász szövetség segíteni kívánja a klub munkáját, hiszen tennivaló bőven akad a vadásztársadalom háza táján. Az összefogást pozitívumként említette, hiszen egy-egy közösségben tevékenykedni, segíteni egymás munkáját, mindig jó dolog.
– Tartozni valahová, önzetlenül adni, segíteni, barátokat szerezni, egymás boldogságának örülni – egyebek mellett ezek a mozgató rugói a Diana Vadászhölgy Klubnak – vélekedett Juhász Sándorné, akinek álláspontja szerint – az élet bármely területéhez hasonlóan – a lényeg itt is a barátság.

A rendezvényen a jelenlévő hölgyek bemutatkoztak egymás előtt, elmondták hogyan, kik által kerültek közel a vadászathoz, ki milyen élményekkel büszkélkedhet már.
Az összejövetel az ünnepség után igazi vadászvacsorával ért véget, ahol ismerkedésre, baráti beszélgetésekre, élménybeszámolókra egyaránt lehetőség nyílt.

Csuka Enikő (Nógrád megyei Hírlap)