medveKözel kétszer annyi medve él Romániában, mint amennyi terület van számukra a hazai erdőkben, és jelenleg olyan szaporodási periódusban vannak, amely egyedszámuk növekedését vetíti elő – közölte Sárkány Árpád, az Országos Vadászati Tanács tagja.

Az ország erdőségei körülbelül 4000 fős medvepopuláció eltartására képesek, ezzel szemben erdeinkben 7000-7500 barna medve él – jelentette ki Sárkány Árpád, aki az Abies Hunting vadászatszervező iroda vezetője is. A romániai medvék 12 százaléka Háromszéken él.
Sárkány szerint, amikor Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, vállalta a barnamedvék védelmét, ezért nem is szabad kilőni őket. Annak pedig, hogy egyre gyakrabban támadnak emberre a vadak, több oka is van: egyrészt jelentősen szűkült az életterük, mindenhol hétvégi házak épülnek, ezért a domináns egyedek a gyengébbeket kiszorítják az erdőből, így olyan helyeken is látni medvét, ahol korábban elképzelhetetlen volt. Ugyanakkor nincs is mit enniük, minden gyümölcsöt leszednek az emberek előlük.
Románia ugyan felajánlotta az uniós országoknak, hogy áttelepítenének több egyedet is, viszont senki nem kér belőlük, annak ellenére, hogy már szinte teljesen kiirtották az ottani populációkat.

Forrás: Székely Hírmondó