szenvednek a vadak a szúnyogoktólA nagy hőség a vadállatokat is megviseli. A Duna legutóbbi jelentősebb áradását követően - és a medrek korábbi kotrása révén - bőséges víz maradt a gemenci holtágakban, így a szomjúságtól nem szenved a vad.
Ám a szúnyogok éppen a vízbőség miatt szaporodtak meg.

A vadászok megfigyelték, hogy a szarvasok alkonyatkor nyakig merülnek a vízbe, hogy csak a lehető legkisebb felületen csíphessék őket a vérszívók. Az állomány megóvása érdekében ebben a helyzetben nem sokat tehetnek a szakembererek. Árva Károly vadászati osztályvezető elmondta, hogy a szúnyogok ellen nem tudnak mit tenni. Nem vadásznak, hiszen nincs idény. Etetnek és nyugalmat hagynak a vadnak, hogy megtalálja azokat a helyeket, ahol a legkevésbé bántja a szúnyog és leginkább friss vízhez jut. Más a helyzet a Gemenchez tartozó homokos területeken, például Hajós környékén. Oda naponta szállítanak vizet itatására. A vaddisznók szeretnek dagonyázni, sáros gödrökben fürdeni. Ezért az itatók mellett lapályokat hoznak létre a vadászok.
Az osztályvezető azt is elmondta, hogy az év eleji kemény fagyok miatt csökkent a vaddisznók száma, a nagy hidegben és a hóban sok fiatal állat elpusztult. Összességében az idei tél több kárt okozott a gemenci vadállományban, mint a nyári hőség fog.

Forrás: Délmagyar