vadveszély és vadbaleset ellen riasztó„A kimlei baleset után döntöttünk úgy, hogy itthon egyedülálló módszerrel próbáljuk távol tartani e szakaszról a nagyvadat. Félmillióból riasztókat szerelünk fel” – mondta a Szigetköz Vadásztársaság elnöke.

Még április közepén egy Mosonmagyaróvárról Kimle felé, az 1-es úton közlekedő autó elé ugrott egy méretes szarvas. A közel kétmázsás vadat az ütközés kettévágta: az állat mellső része a szélvédőn keresztül az utastérbe csapódott. Még a rendőröket is megdöbbentette a látvány: a sokkot kapó sofőr és utasa is óriási szerencsével sértetlenül úszta meg a balesetet.

„Bár a társaság nem felelős a balesetért, az eset utáni áprilisi közgyűlésen úgy döntött a tagság, hogy az országban egyedülálló vadriasztó berendezést szerelünk fel erre az útszakaszra" – kezdte dr. Kovács Péter, a Szigetköz Vadásztársaság elnöke. „A szerkezetre Németországból kértünk árajánlatot: ennek használatával 80–90 százalékkal csökkenthető a vadelütések száma. Mindez félmillió forintjába kerül a társaságnak, ám szeretnénk megakadályozni, hogy ezen a 3–4 kilométeres forgalmas szakaszon a Hanságból a szigetközi ártérre vándoroljon a nagyvad" – folytatta.

A vadásztársaság mintegy 17 ezer hektáron tevékenykedik Feketeerdőtől Hédervárig, Lébényig.
„A riasztáshoz szükséges eszközöket az út menti fehér műanyag szélességjelző oszlopokra szereljük. Ez fényfolyosót képez az út két oldalán, s elriasztja az állatokat attól, hogy az autók elé fussanak. Nem szeretnénk, ha súlyos balesetek történnének, ezért döntöttünk úgy, hogy törvényi kötelezettségünkön felül (minden veszélyes szakaszon kitábláztuk a vadveszélyt) vállaljuk az ezzel járó költségeket. Területünkön komoly személyi sérüléssel járó vadelütés az elmúlt években nem volt, de évente legalább két tucat ilyen balesetről kapunk értesítést. A rendőrség a személyi sérüléssel járó balesetekhez megy ki, így vélhetően jó néhány állat elütéséről nem is tudunk: előfordul, hogy az elpusztult állatot ismeretlenek el is viszik. Úgy tervezzük, a beruházás még idén megvalósul" – mondta az elnök.

Forrás: Kisalföld