wwfA Természetvédelmi Világalap (WWF) I. János Károlyt mozdította el tiszteletbeli alelnöki tisztségéből, miután a spanyol uralkodó még áprilisban Botswanába ment elefántra vadászni.
Egyhangúlag a tiszteletbeli alelnöki poszt megszüntetése mellett szavazott, így száműzte a szervezetből I. János Károly spanyol királyt a Természetvédelmi Világalap (WWF). A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete azután döntött a leléptetés mellett, miután a szenvedélyes vadász uralkodó áprilisban elugrott Botswanába puskavégre kapni egy elefántot. Bár a szafari ebből a szempontból kudarcot vallott – I. János Károly elesett a táborban és csípőjét törte –, a WWF-nél így is kivágta a biztosítékot a dolog. „Az ilyesfajta vadászat legális, több tagunk mégis úgy gondolja, hogy összeférhetetlen a szervezetben viselt tisztséggel” – hangoztatta a leléptetést bejelentő nyilatkozatában a WWF.  A spanyol király menesztésére felhívó petíciót nyolcvanötezren írták alá.

A spanyol sajtó ízekre szedte I. János Károlyt a balsikerű áprilisi kaland után. Előkerült többek között egy korábbi szafarin készült kép is, amelyiken az uralkodó egy általa akkor elejtett elefánttal pózol. Az ezt követő kínos mentegetőzés közepette ugyan elhangzott, hogy a király magánúton volt Botswanában, de a vadászat tényén kívül az ügy azért sem vetett túlságosan hízelgő fényt az uralkodóházra, mert Spanyolországban éppen tavasszal ütött be keményen a válság, és a vége az lett, hogy Madrid potom százmilliárd eurót kért Brüsszeltől a bankszektor megmentésére.
A világ legnagyobb szárazföldi emlőséből, az elefántból negyven éve még másfél millió példány bóklászott a Földön. Számuk ma 500 ezer körül van, Botswanában mintegy 120 ezren élnek.

Forrás: NOL