erdőtűzBár a Selce környékén tomboló erdőtüzet sikerült eloltani és a turistákat nem fenyegeti veszélyhelyzet, a horvátországi nyaralás tervezésekor az erdőtüzek kialakulásával számolni kell - figyelmeztet honlapján a Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

Kifejtik, a horvátországi tengerparton Crikvenica és Selce térségében hétfő reggel kialakult erdőtüzet kedd délutánra eloltották, a nyaralás minden feltétele és a teljes körű ellátás helyreállt, a turistákat veszélyhelyzet nem fenyegeti. Lakókocsikat és más magas járműveket kivéve újra járható a Fiume-Zeng (Rijeka-Senj) közötti tengermelléki főút - írják.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a horvátországi nyaralás tervezésekor számolni kell erdőtüzek kialakulásával, hiszen a tengerpart és a mögötte fekvő sziklás, nehezen járható területek növényzete a forró és száraz nyári hónapokban könnyen lángra kaphat, a tűz hamar továbbterjedhet.

A horvát tűzoltóság, rendőrség és katasztrófavédelem felkészült a tüzek visszaszorítására, gyors eloltására - hangsúlyozták. A nyaralóknak javasolják, hogy ha a szállás környékén tűz üt ki, a szállásadótól, a kemping vagy más szálláshely recepcióján, valamint a rendőrségen kérjenek közvetlen tájékoztatást a térségben várható hatósági intézkedésekről.

A zágrábi nagykövetség konzuli osztálya, illetve szeptember 15-éig a spliti ideiglenes konzuli ügynökség a helyi hatóságokkal folyamatosan kapcsolatban áll és közreműködik a szükséges intézkedések tolmácsolásában.

Selce és Crikvenica közelében hétfő reggel csaptak fel a lángok egy erdőben. A rendkívül erős, néhol a 100 kilométeres sebességet is meghaladó szélben terjedő sűrű füst miatt mintegy 1.500 turistát evakuálni kellett két kempingből, mások pedig önszántukból hagyták el szálláshelyüket.

Mintegy ötven magyar is volt azok között, akiknek el kellett hagyniuk a Selce kempinget az erdőtűz füstje miatt, de senki nem volt életveszélyben, és hétfő este visszatérhettek szálláshelyükre - közölte korábban a zágrábi magyar nagykövetség.

Forrás: MTI