medvetámadásJuhokat tizedelt meg egy medve Gölnicbánya közelében. Egy birkát elorzott a karámból, további ötöt pedig csúnyán megsebesített. A nagyvad a lakóhelyek közelében is feltűnt.

Gölnicbányán a városi hivatal hangszórón figyelmeztette az embereket, hogy legyenek nagyon óvatosak. Pár nappal ezelőtt Turzov községben találkozott a medvével Štefan Nemčík, a gölnicbányai (Gelnica) Erdők kft. igazgatója. Szerinte egy 3 év körüli egyedről van szó.

Pavol Krpčiar juhász nyáját is megdézsmálta az éhes állat. Mielőtt "akcióba lépett", felderítette a terepet. „Pár éjszaka itt keringett a pásztorkunyhó körül: úgy morgott, mint egy öreg szamár“ – mondta a juhász. Azt mondja, hiábavaló volt az elővigyázatosság. „A medve betörte a karám kerítését, és egy birkát zsákmányolt. Nem találtunk arra utaló nyomot, hogy a földön vonszolta volna. A pofájában cipelhette 50 méter hosszan, egészen az útig. Ott találtuk meg a birka bensőségeit és a fejét. A füle mögött látható volt a medveharapás nyoma. Ez volt a legjobb birka. Kár érte“ – mondta bánatosan a juhász a Korzár napilapnak. A helyszínen vizsgálódott a rendőrség is. A medvére azonban nem vonatkoznak a törvények.

Mint kiderült, nemcsak egy birka miatt keletkezett kára az akol tulajdonosának. Öt juhnak fejsérülést okozott a fenevad. Ezeknek is megkellett adni a kegyelemdöfést. A helybeliek attól tartanak, hogy a medve visszatér, ezért a pásztorok lakókocsijukat közelebb vitték a juhnyáj éjszakai szálláshelyéhez, hogy jobban őrizhessék az állatokat.

Nemrég kilőttek a Magas-Tátrában egy olyan medvét, amely sűrűn látogatta a lakott helyeket, többnyire hulladék után kutatva. Akkor terítették le, amikor az erdei tanösvény közelében cseresznyét lakmározott egy fáról.

Forrás: Hírek.sk