kisvasútElőször történt meg, hogy a Duna Kalocsa és Mohács közötti szakaszán szállodahajóval érkezzenek turisták a régióba.
A 110 méteres Amadeus Elegant július 28-án első ízben kötött ki a Gemenc Zrt.  Gemenc Dunapart hajóállomásán, ahol a fedélzetről közel 100 amerikai turista lépett a partra.
A látogatók az erdőgazdaság turisztikai szakembereinek vezetésével a Gemenci Erdei Vasút „Rezét” nevű gőzösével kirándultak a Gemenci erdő rengetegén keresztül a pörbölyi Ökoturisztikai Központba. Itt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének állat- és növényvilága mellett a tüzes szekszárdi borokkal is megismerkedtek az USA-ból érkezettek. Az esemény egyedülálló turisztikai sikert jelent nemcsak az erdőgazdaságnak, hanem a régiónak is.

A közel száz amerikai turista a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában találkozott újból azokkal az útitársaikkal, akik még Fajszon hagyták el a szállodahajót, hogy főleg tandemkerékpárokkal fedezzék fel az Alsó-Duna völgyének táját. A különleges ökoturisztikai programból nem hiányzott a szekszárdi borkultúra bemutatása sem. A Németh János Pincészet borai nagy sikert arattak a lelkes és nagyon érdeklődő turisták körében. A vendégek a szállodahajóig tartó visszautat is az erdei kisvasút segítségével tették meg.

Forrás: Turizmus.com