mezőőrMifelénk, ahol a vadőröket amolyan megszállott természetvédőknek, esetleg erdészeknek tekintik, akik néha büntetni próbálják a felelőtlen turistákat, netán orvvadászokat, kevesen gondolnak arra, hogy világszerte évente több mint száz vadőr hal meg kötelessége teljesítése közben.

Húsz évvel ezelőtt a Vadőrök Nemzetközi Föderációja, július 31-ét a Vadőr Napjává nyilvánította. – Ilyenkor nem csupán az erdők és vadállomány óvására próbálják felhívni a lakosság figyelmét, hanem ez a tiszteletadás napja is, azok emléke előtt, akik a természet védelmében vesztették életüket. Az elmúlt tíz hónapban is, világszerte 67 vadőrt öltek meg, többnyire orvvadászok. Kongóban csupán az elmúlt egy hét alatt tíz vadőr vesztette életét – olvasható a román vadőrszövetség közleményében.

Romániában 1996-ban, civilkezdeményezésként alakult meg a Vadőrök országos szövetsége, melynek tagjai azóta is többségükben önkéntesként védik az erdőt, a vadállományt. A legtöbb nemzeti park területén most már néhány főállású vadőr is tevékenykedik. – Az első két hivatalos állást itt hirdettük meg a Retyezát Nemzeti Parkban, 2000 tavaszán. Akkor vált hivatalos vadőrré Florin Hălăştauan is, aki 2007-től a Vadőrök Nemzetközi Föderációjában képviseli Európát – számolt be tegnap Florina Crişan, a Retyezát Nemzeti Park szóvivője.

Európában, mintegy hatezer főállású vadőr teljesít szolgálatot. Mellettük azonban rengeteg önkéntes vállalkozik erre a munkára, ha csak néhány hónap erejéig is. A vadőrök világszerte igyekeznek kiskorúakat is beszervezni köreikbe. Romániában is évente több tábort rendeznek az ifjú érdeklődők számára. Ők persze nem fegyverrel, csupán odafigyeléssel és ökologizáló tevékenységekkel kapcsolódnak be az erdők és a vadállomány megvédésébe.

A Vadőrök Nemzetközi Föderációja idén novemberben tartja meg soros kongresszusát, Tanzániában, ahol természetesen a román vadőrszövetség is képviselteti magát.

Forrás: Erdély.ma