vaddisznók garázdálkodtak a kukoricásbanA soproni Kocsis József kukoricásában többször is vaddisznók „garázdálkodtak", letarolták a növényeket.
Román József vadgazdálkodási igazgatót kérdeztük, mit lehet tenni az ilyen károk ellen.
A tejes kukorica elvásítja a fogaikat, mégis megeszik – panaszolta lapunknak Kocsis József a Szárhalmi-erdőnél található telkén. Az idős férfi kukoricásában többször is vaddisznók „dúltak", ezt jelzik a letarolt növények.
Mint mondja, az anyagi veszteség mellett azért is bosszús, mert sok munkája kárba vész. – Nincsenek gépeim, a magokat saját kezűleg vetettem. Miután a kukorica beérett, feleségemmel együtt szedjük le. Nem eladásra szánom, hanem otthon, az állatoknak hasznosítom – folytatta Kocsis József.

A kérdéssel, hogy mit lehet tenni a vaddisznók okozta károk ellen, Román Józsefhez, a Taeg Zrt. vadgazdálkodási igazgatójához fordultunk.
– A vadkár elhárítása a föld tulajdonosának, használójának vagy bérlőjének és a vadgazdálkodásra jogosultnak a közös feladata – kezdte Román József.

– A földhasználó kötelezettségei között a törvény kimondja, hogy károsítás, illetve annak veszélye esetén köteles a vadászatra jogosultat értesíteni. Amennyiben nem tudnak megegyezni a kár megtérítéséről és annak mérté-

kéről, a károsult az illetékes önkormányzat jegyzőjétől kérheti a kárbecslési eljárás lefolytatását – fogalmazott a vadgazdálkodási igazgató.

Mint megtudtuk, Kocsis Józsefnek először a Fertőtáj Vadásztársaságot kell keresnie, mert a Szárhalmi-erdő környékén ők a területileg illetékesek.

– A földhasználónak igyekeznie kell jó gazdaként mindent megtenni a kár megelőzéséért. A vadgazdálkodásra jogosult pedig szervezhet állományszabályozó és vadkárelhárító vadászatot. Ezt a vadásztársaság külterületen engedélyek beszerzése nélkül megteheti, belterületi, zárt területeken azonban rendőrhatósági engedélyekre is szükség van – tudatta Román József.

Forrás: Kisalföld