erdőA kaszói környezet flórájának és faunájának megismertetésén túl, az erdészek és a vadászok munkája közti óriási különbség felfedése az egyik fő célja az új multifunkciós látogatócentrumnak.
7 hónapnyi munka eredménye a ma átadott központ, amely kiállítótérrel és konferencia teremmel várja az élmény dús környezetórák hallgatóit - gyereket és felnőttet egyaránt.

Gyermekeink szegényebbek lennének az erdő ismerete nélkül - hangzott el az idézet a mintegy 51,7 millió forintból felépített multifunkcionális okoturisztikai látogatócentrum átadóján. Ez a gondolat ma testet öltött Kaszón.

Borza Miklós, plébános:
- Istenünk, a te igéd szentel meg mindent, áraszd ki kérünk bőséges áldásodat erre a teremtményedre.

Amelynek létrehozása egy nagyon fontos lépése annak, hogy az erdő még több ember számára a megélhetést jelentse - mondta Gelencsér Attila. A megyei közgyűlés elnöke szerint a 20 évvel ezelőtt elzárt terület, amit aztán megnyitottak az emberek számára, mára odajutott, hogy csalogatja a látogatókat, s velük együtt a jövedelmet.

Gelencsér Attila, elnök, Somogy Megyei Közgyűlés:
- Olyan kincs van a kezünkben a kaszói erdővel, ami Magyarország egyik legnagyobb síkvidéki erdeje. Ezt a kincset kell felhasználni arra, hogy jobban is tudjunk élni.

Az ünnepélyes szalagátvágás után pedig a kíváncsi tekintetek előtt is megnyílt az ökocentrum első kiállítása is, amely Tóth József 10 éves értékmentő munkájának eredménye. A 150 darabos gyűjteményből ez az 1952-ben gyártott magyar motorfűrész kivételes szerzeménynek számít. Ugyanis szinte roncs állapotban került a fakitermelőként is ténykedő férfihez.

Tóth József, gyűjtő:
- A tank, meg a karburátor kivételével minden eredeti. A bovden az cserélve lett, hát egy hónapi munkám van benne. A gyújtását még nem sikerült megcsinálni, de motorikusan, meg szerkezetileg jó állapotban van.

A vasútgépész szakon végzett férfi 1979-ben vásárolta meg az első motorfűrészét, a vonzalom akkor kezdődött. A gyűjteményben találhat kétszemélyes, 40 kg súlyú fűrész, de jóval modernebb variánsa is. De egy bizonyos orosz gyártmányúra vágyik még a négy gyermekes családapa. A szinte egész Európa, elmúlt 60 éves műszaki szaktudását felvonultató tárlat még a fiatalok kíváncsiságát is felkeltette. Bár Adrienn Kaszóhoz való kötődése jóval korábbra nyúlik vissza, hisz édesapja munkája ide köti. De iskolájával is számtalanszor megfordult már itt.

Galamb Adrienn:
- Erdei táborokban jártam itt, mert sokáig ritmikus gimnasztikáztam és mindig nagyon jó volt itt.

A fiatalos programok tárháza azonban bővül a jövőben.

Galamb Gábor, vezérigazgató, HM Kaszó Zrt.:
- Én még feltétlenül szeretném azt, hogy az erdész és a vadász munkáját megismertessük a nem vadászó emberekkel is, ezzel is csökkentsük azt a fesztültséget, amit az generál, hogy sokan azt gondolják, hogy az erdész az irtja a fát, a vadász az meg gyilkolja a vadat.

Ezt több kiállítással, még több kirándulással szeretnék elérni, amit a centrum vezetője szervez. Ahogy a kihelyezett környezetórákat is, melyeket az erdő életvilágának vonzó bemutatásával szeretnének fűszerezni.

Forrás: Somogy TV