hortobágyi vadásznapA vadász amúgy is koránkelő fajta, ezért aztán senkinek nem jelentett gondot a megyei vadásznap szombati programsorozatának korai kezdése a Hortobágyon.

A résztvevők a csárdakertben felállított kopjafánál megemlékeztek az elhunyt társaikról, majd pedig a nap fénypontja következett, a vadászok ünnepélyes felvonulása, az elejtett vadak bemutatása a terítéken.
Gím, dám, őzbak és vaddisznó, a megyére jellemző vadfajok egy-egy példánya került terítékre, hogy a vadászok és a vendégek így adhassák meg számukra a végtisztességet. A vadásznapon több mint húsz kezdő vadászt fogadott be ez az összetartó nagy család.

Egyedül nem megy

- Ez már a 21. megyei vadásznap, ami alkalmat ad a természetszerető embereknek, a mezőgazdálkodóknak és a vadászoknak a találkozásra, ezek a csoportok ugyanis nem elválaszthatóak egymástól. Sokan még mindig azt gondolják, hogy a vadgazdálkodás elsődlegesen a vad elejtésére irányul. Ez olyannyira nincs így, hogy ki merem jelenteni: a vadászok az egyik legnagyobb természetvédők! – mondta el a Naplónak Dr. Forgács Barna, a megyei vadászkamara elnöke. – Az élőhely fenntartása egyre költségesebb, a vaddisznóállomány túlzott elszaporodása is probléma, csakúgy, mint az, hogy a vadásztatás ma már nem hoz annyi devizabevételt, mint korábban. Hozzánk elsődlegesen apróvadra jönnek vendégvadászok, akik körében népszerű az őz, és amire nagyon büszkék vagyunk, az a Gúthon található dám-állomány. Ez olyannyira híres, hogy az elmúlt években náluk két világrekorder kilövés is volt, ráadásul a saját csúcsúkat döntötték meg – utalt sikereikre a megyei vadászkamara elnöke.

A kitüntetettek névsora

Gróf Nádasdy Emlékplakett
Hajdúszoboszló Földgáz Vadásztársaság

A vadászkamara Aranyérme
Nagy Lajos, a sportbizottság elnöke, hivatásos vadász

Magyar Vadászatért Érdemérem
Papp István, a Hajdúszoboszló Földgáz Vadásztársaság elnöke

Nimród Érem
Gáspár Gyula, az Agropoint Kft. ügyvezetője
Dr. Kiss László, a Debrecen Egyetértés Vadásztársaság titkára
Görömbei Lajos, a Hunor Földtulajdonosi Közösség elnöke
Tóth Imre, az Újszentmargita Vadásztársaság hivatásos vadásza
Kalóz Ferenc, a Tiszacsege Vadásztársaság hivatásos vadásza
Dr. Aradi János, a Hajdúnánási Természetbarát Vadásztársaság tagja

Hubertus kereszt arany fokozat
Csákó László, a Hajdúhadház Nagyerdő Vadásztársaság tagja
Kiss Sándor Mátyás, Hajdúhadház Bocskai Vadásztársaság

Hubertus kereszt ezüst fokozat
Szebenyi István, a Hajdúnánás Természetbarát Vadásztársaság tagja
Szilágyi István

Vadgazdálkodásért Emlékplakett
Wachter István, a Tiszacsege Vadásztársaság tagja
Maximillian Kuehne

Forrás: Haon