medvetámadásNégy juhot, kecskéket, tehenet és bivalyborjút pusztított el egy medve az elmúlt hétvégén Homoródalmáson.
A gazdák nem tudják elriasztani a vadállatot, a faluban nem várják az est beköszöntét, ugyanis egész éjjel őrködniük kell a ház körül.

Homoródalmáson az elmúlt estéken egy medve portyázó körutat tett. Több gazdaságba is kártékonykodott, háziállatokat pusztított el. Szombaton a falu közelében lévő legelőn egy tehenet és egy bivalyborjút ölt meg.

Abásfalváról mehetett át a medve

Valószínűleg Almáson is ugyanaz a medve garázdálkodik, mely Abásfalván, Gyepesben és Homoródkeményfalván tizedelte meg a juhokat. Rigó Mihály, a község polgármestere kifejtette, sajnos az idén nagyon sok medvekárról kaptak jelentést. „Sürgős intézkedést várunk a vadásztársulattól és a környezetvédelmi hatóságtól. Tudtommal Homoródszentmártonban már több hete leadták a kérést a medve kilövésének engedélyeztetésére, azonban ezt elutasították. Most pedig valószínűleg ugyanaz a medve jár be az almási gazdaságokra” – közölte a polgármester.

Hozzátette, hogy Homoródalmáson állattenyésztésből élnek meg az emberek, akiknek idáig a termés megvédése volt fontos, de most már nem csak a gabonát és a gyümölcsöst kell óvják, hanem a pajtákban az állatokat is. Kosza Péter, a Nagy-Küküllő Horgász-Vadász Egyesületének vadőre elmondta, lehet, ha ugyanaz a medve jár be a faluba, mint amelyik Abásfalván is több állatot elpusztított.

Vasárnap négy helyre is bement a medve

Vasárnap este először a falu Homoródszentmárton felőli kijáratánál próbált bejutni egy istállóba, ahol értékes fajtehenek és egyéb állatok voltak, de miután onnan elzavarták, egy másik, közeli gazdaságnál járt el hasonlóan, szerencsére ott is fél sikerrel. Bogdán Lajos hamar észrevette, hogy a csűrjébe behatolt a medve, ő is odament, kiáltozott, de három bárányát így is elpusztította.

Azt meg tudta akadályozni, hogy a pajtába ne garázdálkodjon, mert ott teheneket, disznót és lovat tartott. Traktorral hátrament a kertbe, és egész éjjel járatta a motorját, hogy ne térjen vissza a vad.
Később Hajas Lajosnál tört be a pajtába a medve, két kecskét ölt meg. Csak reggel vette észre a tulajdonos, hogy mi történt. Ezután pedig Ráduly Jánosnál is elpusztított egy juhot a vadállat.

Megszaporodtak a vadkárok

Szabó Szilárd, a Hargita Megyei Környezetvédelmi ügynökség szakembere kérdésünkre elmondta, idén jóval több vadállat által okozott kárt jegyeztek, mint az előző években. Udvarhelyszéken a legtöbb a medvék által okozott veszteség, és a környezetvédelmi ügynökség legfőképp az emberek védelmét tartja szem előtt.

Letették a kártalanítási kéréseket

Hétfőn a homoródalmási gazdák letették a kéréseket a kártalanítás végett. Reménykednek, hogy a veszteséget anyagilag kárpótolják, azonban inkább azt szeretnék, ha mihamarabb eltávolítanák a medvét, mely az állataikat tizedeli, hiszen már sötétedés után sokan nem mernek kimenni a házból. Kosza Péter vadőr elmondta, az egyik fő oka a vadállatok egyre sűrűbb látogatása a falvak területén, hogy nincs mit enniük a mezőn a szárazság miatt. Azt viszont a vadásztársulat munkatársa sem érti, miért nem adnak engedélyt a medve kilövésére.

Máthé Károly, a Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség tanácsosa – mely hivatal továbbítja a kilövési kéréseket a minisztériumhoz – azzal magyarázza ezt, hogy Románia csatlakozott egy európai uniós egyezményhez, mely fokozottan védi a medvéket. Ezzel szemben viszont neki is az a véleménye, hogy bővíteni kell a kilövési engedélyek számát, mert környékünkön eléggé elszaporodtak a kártékony vadak.

Forrás: Székelyhon.ro