őzA szárazság, mint fő „dúvad"Hajdú-Bihar megye több mint nyolcvan vadásztársasága közel háromezer vadászt tömörít, akiket az idei szélsőségesen meleg időjárás komoly kihívás elé állított.
Ilyen körülmények között a természetes környezet fenntartása és a vadak élőhelyének a megteremtése különösen nehéz és költséges feladat. Az elmúlt időszak forró időjárása vadat és vadászt egyaránt alaposan próbára tett.
Hajdú-Bihar több mint 80 vadásztársasága közel 3 ezer vadászt tömörít, akiket az idei szélsőségesen meleg időjárás komoly kihívás elé állított, nyert körülmények között a természetes környezet fenntartása és a vadak élőhelyének a megteremtése különösen nehéz és költséges feladat.

A vadászok szerint sajnálatos, hogy sok civil fejében a vadgazdálkodás elsődlegesen még mindig a vad kilövésével egyenlő, pedig számukra az igazi feladatot éppen a természeti környezet megóvása és az élőhelyek fenntartása jelenti. - A természetvédelem, a mezőgazdálkodás és a vadgazdálkodás egy komplex rendszer, amelynek az eredményessége az együttműködésben rejlik. Okszerű mezőgazdálkodás nélkül nincs okszerű vadgazdálkodás, és mindennek úgy kell történnie, hogy a természeti egyensúly fennmaradjon - fogalmazott dr. Forgács Barna, a megyei vadászkamara elnöke. A vadásztársaságok helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy az országnak korábban olyannyira Jelentős devizabevételt hozó bérvadásztatás súlya csökkent. Ennek oka egyrészt az érdeklődés visszaesése, másrészt a vadászati lehetőségek beszűkülése.

A vadászok azt mondják, az élőhelyek fenntartása egyre többe kerül. Ráadásul egy-két éve olyan mértékben elszaporodott a vaddisznóállomány, hogy az állatoktól a mezőgazdasági kultúrákat megóvni egyre nehezebb.
Ugyanakkor a kamaraelnök emlékeztetett arra, hogy az esetleges vadkárok megelőzése nem kizárólag a vadásztársaságok feladata, abban a földterület használójának is van tennivalója. További gond, hogy hazánkban bizonyos exkluzív fajok, mint a vadkacsa vagy a vadliba vadászata erősen korlátozott
Megyénkbe egyébként elsősorban az apró vad és az őz miatt jönnek a vendégvadászok, meg persze a gúthi dám miatt, melyből az elmúlt időszakban két világbajnok kilövés is volt. Ráadásul a saját világcsúcsukat sikerült megjavítani.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló