szarvasbőgő versenyA sohollári völgyben megnyitották a zalai vadászati évadot.
Zalaegerszeg - Szemerkélő esőben kezdődött szombaton kora délelőtt a vadászati szezonnyitó ünnepség a sohollári völgyben. A köszöntőt ez alkalommal Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke tartotta, kiemelve, a gazdák, vadászok és erdészek összefogásával minden esélyünk és adottságunk megvan ahhoz, hogy Magyarország vadászati nagyhatalommá váljon.

Vajai László, a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékes főosztályának vezetője beszédében elmondta, az előző szezonban 55 ezer magyar és 25 ezer külföldi vadász összesen 47 ezer gímszarvast, 93 ezer őzet és 130 ezer vaddisznót ejtett el. Beszélt a vaddisznó állomány robbanásszerű elszaporodásáról is, ami nem honi jelenség, egész Európát érinti. A Hubertusz misét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta, a kereszténység Európában betöltött szerepére fűzve fel mondandóját.
A programot számos bemutató színesítette, s nem hiányzott a szarvasbőgés verseny sem. E műfajban minden bizonnyal a budapesti Erdélyi Tamás viheti el a pálmát, aki ötször nyerte már meg az országos bajnokságot. Vele beszélgettünk.
-  Azt mondják, az erdő a természet temploma, s benne orgonál a szarvasbika.  Nagyon misztikus dolog ez, aki egyszer is hallotta, egész életére a rabjává válik - mondta a 37 éves vadász, aki immár közel negyedszázada tökéletesíti szarvasbőgő tudományát. - Velem is ez történt, már gyerekkoromban megérintett az élmény. Elkezdtem utánozni a hangjukat, a bikák válaszoltak, így indult ez a szerelem, ami már egész életemben elkísér.

Megtudjuk tőle, hogy a bőgéshez különféle eszközök használatosak, szinte minden alkalmas rá, amin két lyuk van és legalább 30 centiméter hosszú. Alkalmaznak lámpacilindert, műanyag csövet, de a szürke marha tülkét ugyancsak.  Zenei hallás nem kell hozzá, inkább tapasztalat és sok-sok élmény, amit az erdőben átél az ember.
-  Többféle módszer, technika létezik, én például torokból bőgök, mint a bika, de sokan hasból indítják a hangot. Ha nem bemutatót tartunk, hanem az erdőben hívjuk a bikát, szinte mindegy, hogy milyen hangon bőgünk, hiszen ahogy az embereknek is különböző az orgánuma, úgy a bikák is eltérő hangon szólnak.

A vadászatokon amúgy nagy segítség, ha rátermett bőgő akad a csapatban, sok esetben megkönnyíti a vad becserkészését. Hazánkban mintegy másfél évtizede rendeznek szarvasbőgő versenyeket, leginkább a tavaszi vadászati kiállításhoz kapcsolódóan. Európa bajnokságot ugyancsak szerveznek, ott kétszer harmadik, egyszer második helyezést ért el Erdélyi Tamás.

Forrás: Zalai Hírlap