főzésNagy érdeklődés mellett zajlott augusztus utolsó és szeptember első napján a VADEX ZRT VI. Országos Vadgasztronómiai Fesztiválja a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati-, és Ökoturisztikai Központnál.
Image
Az első nap került sor az MFB Kupa – Vadex Nagydíj Korongvadász Lövészversenyre. Az állami erdőgazdaságok között meghirdetett korongvadász-lövészverseny a 2012. évi országos bajnokság hetedik versenye.

Ugyancsak pénteken rendezték a Nemzetközi CACT FieldTrial-t (mezei verseny) kontinentális és angol vizslafajták számára a Sárvíz- Völgye Tájvédelmi Körzetben. Bár a mezei versenyt elsősorban angol vizslafajták részére alakították ki, több évtizede hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kontinentális vizslák (magyar vizsla, német vizsla, olasz vizsla) tulajdonosainak körében is.
Szintén az első nap rendezték meg azt a meghívásos előadás sorozatot, amely a vadhús útját mutatja be a vad elejtésétől, az elkészítésén keresztül a tálalásig.
Image
A műhely egyben kiállítás is, melyre számos kiállító kapott meghívást. A magyar vadhús-élelmiszergyártók, vadfeldolgozó üzemek, a magyar vadhús értékesítési lehetőségeiben vezető szerepet betöltő kereskedelmi szakemberek, felhasználók, mesterszakácsok, gourmetek, sommelierek, étterem tulajdonosok közül kerültek ki az előadók és a látogatók.
Image
A szombati események az Ökoturisztikai Központban zajlott hússorsolással kezdődtek.
A konyhakész húst tartalmazó egységcsomagokból kell az ötfős főzőcsapatoknak a zsűri előtti minősítésre kerülő ételeket elkészíteniük.
Az „Erdei Ételek Mestere” címért folyó vetélkedés során a sorsolással kapott ismeretlen fajtájú ( vaddisznó, muflon, őz, szarvas) vadhúsból készítenek el bográcsban egy tetszőleges fogást. A verseny szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségből delegált elnökségi tagok végzik.
Image
A megnyitó idején már égtek a kondérok alatt a tüzek, fortyogtak a pörköltek miegyebek.
 Image
A mintegy hetven csapat között népfrontos egységben küzdöttek a jogászok és vadorzók, hatóságok és gazdasági társaságok csapatai, papok és katonák, vadászok és erdészek, magánosok és államiak, gépészek és favágók. Közöttük szép számmal hölgyek.
Image
A központi színpadon vadászkürtösök jelezték az ünnepélyes megnyitót, amelyre Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke vállalkozott Semjén Zsolt távollétében.  A politikus új szelekről szólt beszéde elején, az erdészet és a vadászat átalakulásáról, arról, hogy a rendezetlen törvényi keretek megkeserítették a vadászok életét.
Image
Most megteremtődtek a feltételek a rendteremtéshez – jelentette ki Harrach Péter. – Kiszámítható, megnyugtató jogi feltételrendszert alakítanak ki. Egyúttal köszönetet mondott az erdészeknek, hogy sikerült megakadályozni az erdők magánosítását. A kormányzatnak továbbra is eltökélt szándéka az állami erdők megtartása. Ez a szándék megnyilvánul más területen is, utalt az energiaszektorban zajló folyamatokra.
Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a VI. vadgasztronómiai fesztivált.
Image
Kisteleki Péter, a VADEX ZRT vezérigazgatója emlékeztetett Soponya vadászati múltjára, az ökoturisztikai központ létrejöttére. Elmondta, hogy a rendezvény azóta „hagymányőrzővé” vált, igazolta létjogosultságát. A mostani programok egész napos kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Image
Fűrész Attila, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke köszönetet mondott az közreműködőknek és a szervezőknek, valamint a trófeákat rendelkezésre bocsátó kiállítóknak. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény nem csupán a vadászoknak szól, hanem a nagyközönségnek is. A megyei elnök is kiemelte a vadászati törvény megújításának időszerűségét.
Image
A megnyitó részeként kitüntetések átadására került sor.
Image
Az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmét Weidinger István kapta.
Image
A kamarai aranyérmet Fűrész Attila az OMVK Fejér megyei elnöke adta át.
Image
Nimród emlékérmet kapott Csenki János, Kiss Péter és Erős Ferenc.
Image
 Díjakat Pechtol Lajos adta át.
 Image
Magyar Vadászatért érdemérem kitüntetésben részesült Mézner István.
A kitüntetést Fűrész Attila, a Fejér Megyei Vadászszövetség és Vadászkamara elnöke adta át.
Image
Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett kitüntetésben részesül a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság
 Image
A Dr. Egyed István Közhasznú Alapítvány emlékplakettjét dr. Nagy Gyula Csaba részére ítélte oda. A díjat fia - Nagy Hubertusz - vette át.
A díjat Kiss László, az Ipolyerdő vezérigazgatója adta át.
A kitüntetési ceremónia végeztével Hubertus mise következett, melyet Mészáros János atya celebrált.
Image
Az áhítat után az 1949-ben alapított ALBA REGIA Táncegyüttes műsorát láthatták a nézők.
Image
A táncosok produkcióját követően az erős emberek léptek színpadra, a Stihl-Timbersporst csapata látott „munkához”.
Image
Mialatt a színpadon zajlott a műsor, a kondérok táján elkezdődött a minősítés.
Meszes István, a Kodolányi Főiskola adjunktusa, a vadétkek hivatalos zsűrijének tagja elmondta a ForestPress-nek, hogy jó állóképesség szükséges ehhez a munkához is. A kóstolás nem a jól lakásról szól, hanem inkább a csipegetésről.
Image
A programokkal párhuzamosan pedig egész napos kézműves kirakodóvásár, regionális trófea-bemutató, állatsimogató, lovas kocsikázás, terepjáró autók kiállítása és tesztvezetés, erdei iskolai foglalkoztató, kisállat bemutató és póni lovaglás szórakoztatta a nagyérdeműt. (z)
 Image

Forrás: ForestPress