békés megyei vadásznapHuszonkettedik alkalommal, de először a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságával közösen rendezett szombaton megyei vadásznapot a Békés Megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete a nemzeti park Dévaványa-Réhelyi Látogatóközpontjában.

Az Ecsegfalva és Dévaványa közötti füves pusztaság közepén található látogatóközpontban elhangzott köszöntőjében Pap Tibor, Dévaványa polgármestere elmondta, hogy az Európában is egyedülálló túzokrezervátumot magában foglaló táj évezredek óta lakott, igaz, korábban vizes élőhelyek, mocsarak, lápok tarkították a vidéket. Az egész napos rendezvény védnöke, Erdős Norbert kormánymegbízott, országgyűlési képviselő megnyitó beszédében kiemelte, hogy Kardoskúton, Szabadkígyóson és Dévaványán foglalkozik vadgazdálkodással a nemzeti park. Országosan csökken az apróvadas területek nagysága, ám mindenképpen meg kell őrizni Békés megye bástyajellegét. Gróf Széchenyi Zsigmond szavait idézte, aki létünk megkoronázásának, ünnepnapnak tartotta a vadászatot, majd gondolatait Róna István vadászíró soraival zárta: „Akármilyen is a vadász, először legyen ember. Ember, akit nem az ölés, a pusztítás élvezete hajt..."

Dr. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára azt fejtegette, hogy a vadgazdálkodás ma már elképzelhetetlen a természetvédelemmel való együttműködés nélkül, közigazgatási és adminisztrációs kötelezettségeit mérsékli a szaktárca. A parttalan sajtóüzengetéseknek és vádaskodásoknak véget véve a társadalmi, szakmai és civil szervezetek támogatásával a természetvédelmi, a környezetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazatok között az idén írták alá a hosszú távú megállapodást. Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) ügyvezető elnöke megjegyezte, hogy az állam ugyan jó gazdája az állami tulajdonban lévő vadnak, azért adhatna több támogatást. A rendkívüli szárazság Békés megyében is tönkretette az apróvad-szaporulatot, míg a nagyvadas földterületeknél majd vadkár sújtja a gazdálkodókat, a nedves takarmány sínyli meg a szárazságot. Mindenesetre biztató, hogy talán soha nem sikerült a vadászati és vadgazdálkodási érdekvédelem terén olyan eredményeket elérni, amilyeneket az elmúlt másfél évben, s a fegyvertörvényt végre sikerült európai szintűre emelni.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy csak együttgondolkodva, együttműködve lehet a nemzetgazdasághoz jelentős mértékben hozzájáruló vadgazdálkodás és a természetvédelem problémáit megoldani. Korszerűbb vadászati törvényt szorgalmazva dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, az OMVV elnökét idézte, aki rámutatott arra: Magyarország predesztinálva van arra, hogy vadászati nagyhatalommá váljon. Az OMVV és a Magosz 2011. szeptember 12-én Bács-Kiskun megyében, a 60 ezer fős vadásztársadalom kalocsai országos vadásznapján aláírt megállapodása jelzi az irányt, a vadászok és a gazdák kézfogását, a megfelelő szintű szakmai egyeztetések szükségességét.

Dr. Csoma Antal, a megyei vadászszövetség és vadászkamara elnöke hangsúlyozta, hogy az ország egyik legértékesebb vadállománya az apróvadban, fácánban és mezei nyúlban, valamint őzben kiemelten gazdag, 500 ezer hektár vadászterülettel rendelkező, mindössze 4 százalékban erdősített Békés megyében található. A 106 ezer darabos fácántörzsállománnyal szemben, az életfeltételek megváltozása miatt, sajnos, csupán 1900 darabos fogolyállományról beszélhetünk, míg riasztó mértékben nő a vaddisznók száma.
A Békéscsabai Jókai Színháztól bérelt körsátorban megtartott szakmai konferenciát Zuberecz Tibor megyei fővadász, a megyei vadászkamara elnökhelyettesének levezetésével 20 új vadász fogadalomtétele zárta, amelyet délután fegyver-, solymász- és vadászkutya-bemutató követett. A dévaványai vadásznapot szellemi vetélkedő, vadhúsfőzőverseny, trófeakiállítások, fotókiállítás, szakkönyvbemutató és sétakocsikázás kísérte – az óriásbográcsban megfőzött 2 ezer adag bivalygulyásból ingyen ehettek a rendezvény résztvevői. Molnár István, a helyi vadásztársaság - szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában érettségizett - hivatásos vadásza (néhai édesapja, Molnár István a település köztiszteletnek örvendett tanácselnöke volt) nem kóstolta meg az ételkülönlegességet, inkább a sátorban biztatta a helybélieket a jól megérdemelt őzpörkölt elfogyasztására.

A Békés megyei vadásznapon Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének méltató szavai után Kamarai aranyérmet Illin József (Dévaványai Vadásztársaság elnöke),Illin József, Dévaványa
Illin József kapta a Kamarai aranyérmet Magyar Vadászatért érdemérmet Hankó József (Újkígyósi Vadásztársaság), Nimród érmet dr. Szentkereszty Tamás (szeghalmi Hunor Vadásztársaság), Dinya Elek (gyomaendrődi Körösmenti Vadásztársaság), Gráf István (békéscsabai Alföld Vadásztársaság), Hankó András (békéscsabai Alföld Vadásztársaság) és Gál Imre (mezőberényi Mezőberény Vadásztársaság) vehetett át. A Dévaványai Vadásztársaság Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett elismerésben részesült.

(Zuberecz Tiborral megyei fővadásszal, a megyei vadászkamara elnökhelyettesével készített interjúnkat később közöljük.)

Forrás: Hír6