hanglejátszóSzeptember elsejével megkezdődött a vízivad vadászati szezon. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei máris több szabálysértésen értek tetten külföldi vendégvadászokat.

A Tiszasüly melletti egyik halastórendszeren kora hajnalban a természetvédelmi őrök tiltott vadászati módszer alkalmazását észlelték. Több halastóegységen is hanglejátszó eszköz segítségével csalogatták a külföldi vendégvadászok a récéket a lesek közelébe. A Természetvédelmi Őrszolgálat akkor lépett közbe és állíttatta le a vadászatot, amikor az egyik lőállásból a védett böjti réce (Anas querquedula) kisebb csapatára adtak le több lövést a vadászok, szerencsére eredménytelenül. A helyszíni szemle során kiderült, hogy a külföldi vendégvadászok mellett nem tartózkodott a lőállásokban kísérő magyar vadász. A hanglejátszó eszközöket az intézkedés alá vont vadászok igyekeztek alaposan elrejteni, ennek ellenére két nagy teljesítményű hangszórót és akkumulátort sikerült visszatartania a természetvédelmi őröknek.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának a sikeres intézkedéssel a további jogsértéseket és etikátlan vadászatot sikerült megakadályoznia, az elkövetőkkel szemben pedig hatósági eljárás indult.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park