Nagy Ottó és Papp Lajos trófeabírálatra hozta a múlt héten elejtett szarvasbikák agancsaitZalaegerszeg - Szeptembertől megkezdődött a gímszarvasbikák lesvadászata. A zalai vadgazdálkodók számára ez a vadászati év legjelentősebb időszaka, amely eldöntheti az eredményességüket.

A Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati-halászati osztályán megkezdődött a trófeabírálat. Az első két hétben nem sok bika agancsát szállították be a vadászok, azt mondják, lassan indul az idei szezon, amiben szerepe van az időjárásnak.

- Ami a mezőgazdasági termelőknek gond, az nekünk, vadgazdálkodóknak is az. A legnagyobb baj a mi számunkra is a szárazság. Nincs eső és nagy meleg van, ez a bőgést is befolyásolja. A bikák este későn jönnek ki az erdőből, reggel viszont korán visszahúzódnak - mondja Papp Lajos, a Zalavölgyi Vadásztársaság elnöke. A múlt héten volt náluk az első turnus bérvadász, s Ligetfalváról hozták Nagy Ottó vadászmesterrel a meglőtt bikák trófeáit, értékelésre.

- Átrendeződtek a tradicionális bőgési helyek, nekünk kell megkeresni a bikákat. Azt tapasztaljuk, hogy egészen későig benn maradnak az erdőben. Be kell mennünk utánuk, megfelelő módon előkészíteni a vadászatot. Ez veszélyes, mert az erdőben tovább megmarad az emberszag, ezzel megzavarjuk az állatokat, noha természetesen figyelembe vesszük a szélirányt. Az előkészítés során így nehezebb felmérni az agancs súlyát, jellegét, ami pedig fontos, nehogy mínusz pontosat lövessünk a vendéggel. A vadásztatás egy részét sajnos az erdőben kell megoldanunk, ami sokkal nehezebb - így Nagy Ottó, akitől megtudtuk, a társaság gímszarvasbikából 60-nak a kilövését tervezi.

Papp Lajos elnök a szárazság okozta másik nagy gondként említette, hogy emiatt jelentősen megnőnek a vadkárok. Mint ismert, az aszály miatt igen magasak a terményárak, s ennek megfelelően nő az okozott vadkárok értéke is. Ráadásul a gyengébb termés miatt sokkal érzékenyebbek a gazdálkodók. Jóval többen jelentenek be vadkárt, mint korábban, olyanok is, akik korábban nem tették.

- Mindez a vadásztársaságunknak hatalmas anyagi gondot fog jelenteni. A nettó területet számítva 11 800 hektárnyi vadászterületünkön az idei szezonban már eddig 12 millió forint vadkárt fizettünk ki. Minden növény betakarítása előbbre jött, főleg a repce, napraforgó, szója utáni károkat fizettük, de most már a kukoricát is becsüljük. Úgy látom, hogy idén a társaságunk vadkára eléri majd a 25 millió forintot. Ezt nagyon nehéz lesz kitermelnünk. Elég, ha egyszer nem sikerül a vadászatunk, ha a vendég nem kapja meg az általa kért nagyságú, minőségű bikát, és már veszteségesek leszünk sorolta az elnök a szezonkezdés gondjait.

Közben a trófeabíráló helyre a pókaszepetki Zalagrár Kft. hivatásos vadásza, Bertók Béla is megérkezett egy szép trófeával. Tőle megtudtuk, hetente 200-300 köbméter vizet hordanak ki a vadászterületen, erdőkben kialakított dagonyázó helyekre itatni. Továbbá a gazdaság gyümölcsöséből almát is kapnak a vadak, hogy szomjukat enyhítsék e szárazságban.

1400 gímszarvasbika elejtése a terv

Gyakorlatilag a gímbikák trófeavadászatának eredményessége dönti el, hogy a vadgazdálkodók képesek lesznek-e megvalósítani az idei célkitűzéseiket. Számos társaság esetében a veszteség elkerülése a cél. Az idei szezonban, pontosabban a gímbikákra megszabott vadászati idényben, 2013. január végéig, a megyében működő 52 vadgazdálkodónál a tervek szerint mintegy 1400 gímszarvasbikát kell elejteni - tudtuk meg Lázár Attilától, az igazgatóság vadászati-halászati osztályvezetőjétől.

Forrás: Zalai Hírlap