gímszarvasNéhány héttel a szokásosnál később kezdődött meg a gímszarvas párzási időszaka Somogyban.
Mostanra azonban már zengnek a zselici erdők a gímbikák nászénekétől, ez egyúttal a gímszarvas vadászati idényének kezdete is.

Szerelmes gímszarvas bikák felajzott énekétől hangosak a somogyi erdők. A napokban kezdődött meg a szarvasbőgés a megyében, valamivel később mint szokott, hiszen a gímszarvas kedveli a hűvösebb időjárást. Szeptember első napjaiban azonban még meglehetősen meleg volt a gímszarvasok párzási időszakához.

Jankó Gábor, erdészetpolitikai osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- Minél szárazabb az időjárás, annál később kezdődik meg a bőgés, tudni kell azt is, hogy egy adott területen minél nagyobb ott annál korábban kezdik el a bőgést. Illetve vannak olyan elméletek teóriák, miszerint a földrajzi elhelyezkedés is, tehát hogy mennyire az ország északi illetve déli területén helyezkedik el bőgőterület.

Nem azért hallatják hangjukat augusztus végén, szeptember elején a szarvasbikák, mert szomorúak. Arról van szó, hogy nászra hívják nőstény egyedeket, valamint ez afféle erőfitogtatás is.

Jankó Gábor, erdészetpolitikai osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- A bőgéssel felhívják magukra a figyelmet, illetve az ott tartózkodó egyednek, hogy ők készek a párosodásra. És igenis meg fogják védeni azt a bőgőterületet, ahol vannak.

De nem ez a bőgés, vagy más néven rigyetés egyetlen aktusa, hiszen a látvány is fontos. A bikák előszeretettel mutogatják egymásnak díszes koronájukat gyakran össze is akaszkodnak, illetve szaganyagot is bocsátanak ki, amellyel a teheneket igyekszenek elcsábítani. Az idei szezonban, - amely alig kéthete kezdődött - már esett egy méretes trófea a SEFAG vadászterületén.

Jankó Gábor, erdészetpolitikai osztályvezető, SEFAG Zrt.:
- Ezen a héten tartunk a szarvasbőgés derekán, eddig egy 11,81 kilogrammos tartja a rekordot, amely a szántódi területen esett.

Ez már közelít a tavalyi rekorder agancsoshoz, egy 11,9 kilogrammos bikához. Az elmúlt évben egyébként 146 gímbikát hoztak terítékre a vadászok a SEFAG Zrt. vadászterületein. A vadászat szarvasbőgéskor sem a célba lövésről szól, hiszen ilyenkor gyönyörködhet csak igazán a vadász a természet szépségében, ugyanis a határt járó puskások számára páratlan élmény a bőgéstől zengő mezőn egy büszkén lépdelő gímszarvas bika látványa.

Forrás: Somogy TV